Recensie: Smoke Fairies – Smoke Fairies

Smoke_FairiesSmoke Fairies
cd-album
Konkurrent
3 sterren

De twee Engelse vriendinnen Katherine Blamire en Jessica Davies beter bekend als de Smoke Fairies hebben even een klein dipje gehad. Want door alle aandacht na hun samenwerking met Jack White, het getekende contractdeal met V2 Records label, plus het redelijke commerciële succes van hun tweede album Through Low Light And Trees en de daaropvolgende tournees met Bryan Ferry, Richard Hawley en Laura Marling, was het tweetal even beland in de verheerlijkende stratosfeer van fans en producers. Waarna de landing met beide voetjes in de realiteit weer wat twijfel met zich mee bracht.
Maar nu zijn ze weer helemaal fris van geest en goed van wil. Een verhuizing naar een ander label, plus een kleine herontdekking en ontwikkeling van hun kunnen te hebben doorgemaakt zijn de dames zijn weer terug met, inmiddels hun vierde album, Smoke Fairies. Ook dit album is weer gevuld met vele close harmony vocalen zoals we gewend zijn van hun eerdere werk, maar ditmaal ondergedompeld in een ruiger sausje.

De Engelse folk uit hun eerdere werk is inmiddels gefuseerd met sfeervolle, psychedelische, jaren ‘70 pop en jaren ‘80 elektro invloeden. We horen duidelijk meer keyboards en een stuk minder gitaarwerk dan wat we gewend zijn van het duo. Albumopener ‘We’ve Seen Birds’ laat horen welke kant de dames op gaan met hun nieuwe stijl. Het is een positieve pop track vol hoop met een vleugje Phil Spector in de uitvoering.

De blues is dan wel ingeruild voor pop en elektro de meiden weten toch nog het sombere en melodramatische van het leven te verwoorden in hun nieuwe genre mix. De sombere en langzame vocale harmonieën in ‘Eclipse Them All’ met harde drumslagen en percussie gesis, dreigend orgelwerk en spacy gitaar aanslagen. Of de psychedelische rock song ‘Shadow Inversions’ met zijn spookachtige ijle zang en psychedelische orgel opgezweept door de dreigende gitaarlijn en metalige highhat beat.

Maar ondanks al deze veranderingen roept het duo bij ons hier en daar vocaal nog wel beelden op van een muzikale mix tussen Kate Bush, Stevie Nicks, Joni Mitchell en Clannad. Voornamelijk in de licht zweverige Engelse folk harmonieën met simpele piano-orgel arrangementen zoals ze die voorschotelen in ‘Hope Is Religion’, ‘Waiting For Something To Begin’ en ‘Drinks And Dancing’.

Eigenlijk maar goed ook want de dames zijn in deze stijl gewoon erg sterk en bedreven. Smoke Fairies is een dappere stap in deze nieuwe richting van het tweetal, maar met gelukkig nog wel een voet in het oude vertrouwde.

Oorspronkelijk geschreven voor en gepost op FestivalInfo

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s