Recensie: Lwela Kasulwe – Nipe Suluhisho

Lwela-Kasulwe_Cover-vierkant-JVNipe Suluhisho
cd-album
world music / singer/songwriter

Liefde en vertrouwen kunnen een geweldige aansporing zijn. Zo ontdekte ook singer/songwriter Lwela Kasulwe toen zijn vrouw hem vroeg of de gitaren in de hoek van hun woonkamer ter decoratie waren of dat hij er wel degelijk op kon spelen.

Zijn vrouw had hem nog nooit iets horen spelen en was blij verrast toen hij eindelijk wat voor haar speelde. Sinds dat moment stelde Lwela Kasulwe alles in het werk om een album samen te stellen, met als resultaat de release van deze cd, Nipe Suluhisho genaamd.

De cd is gevuld met een elftal bescheiden en intieme songs voornamelijk voorzien van akoestische instrumentatie. Zo fingerpicked de Congolese Lwela Kasulwe op gitaar en bas, wordt hij op piano begeleid door niemand minder dan de uit Suriname afkomstige Erik Ritfeld (o.a. Postmen en Kid Dynamite), en is de rest voorzien van Udo Demandt’s ritmische percussie en valt Veronica Mendes hier en daar vocaal bij. Met soms een enkel avontuurlijke uitstap naar de elektrische gitaren.

Maar hoe bescheiden en sfeervol de muziek, een warme mix van jazz, soul, roots en Afrikaanse invloeden, zo vol van hoop zijn de door Lwela Kasulwe geschreven composities over liefde, leven, vriendschap, onrechtvaardigheid, oorlog en vrede.

Het album opent zachtjes en fluisterend met de titeltrack Nipe Suluhisho, wat zoiets betekend als ‘geef me de oplossing‘, waarin hij naar een oplossing vraagt voor al het oorlogsgeweld en verdriet in de wereld. Een zware smeekbede die vele malen luchtiger klinkt door zijn zachte sprankelende stemgeluid, zwevende pianoaanslagen en snaargepluk.

Gelukkig heeft Lwela Kasulwe zijn luisteraars een klein beetje geholpen door de Engelse vertalingen voor de oorspronkelijke Swahili and Lingala teksten, in zijn cd booklet op te nemen anders zouden de door hem bezongen sociale zaken gedeeltelijk aan ons voorbij gaan.

Niet alles komt uit maatschappelijk verantwoording. Ook de twee liefdes van zijn leven, zijn vrouw en de muziek, gaven hem genoeg inspiratie voor meerdere liedjes zoals Kazuri (Schoonheid), en N’Zele (Liefje) en Mwazo Wa Nyimbo (Het Begin Van Een Lied), Muziki (Muziek). Waarbij die laatste een bedanklied is voor al wat muziek hem gebracht heeft in het leven.

Met een luistertijd van gemiddeld zo’n vier minuten zijn het lekkere wegdroom liedjes die tot de verbeelding spreken van wereldwijde verzoening, kracht en liefde. Waar hij zijn muziek inzet voor  huidige maatschappelijke vraagstukken en daarmee hoopt de harten van zijn luisteraars te raken net als zijn grote voorbeelden Tracy Chapman, Ray Charles, Youssou Ndour en Stevie Wonder.

Ook de kleine ondeugende uitstapjes zijn vermakelijk om te beluisteren. Bijvoorbeeld het upbeat sprankelende Simu, dat verwijst naar het willen dat een telefoon over gaat zodat je haar stem weer hoort. Maar ook de jazzy gitaren in Mi Wabo, over een scheiding en de verschrikkelijke gevolgen daarvan, raken de juiste snaar.

Wil je meer weten over Lwela Kasulwe? Check dan zijn website en like zijn Facebookpagina.

Oorspronkelijk geschreven voor en gepost op Popunie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s