Recensie: Ara’s Circle – That’s It

araThat’s It
cd-album / download-album
tropical funk / jazzy latin 

Ondanks dat de muzikale multiculti cirkel zich pas sinds 2013 rondom bandleider Ara Do Brasil heeft gesloten, heeft de groep Ara’s Circle al flink wat noten op hun zang.

Zo waren er in de afgelopen twee jaar al live optredens bij NPO Radio 6 in Amsterdam en Radio Rijnmond en stonden ze op het grote Breda Jazz Festival. Ook traden ze tweemaal op met de bekende Braziliaanse gitarist Toninho Horta in de Amsterdamse North Sea Jazz Club.

Tevens verscheen in 2014 Ara’s Circle debuutalbum That’s It. Die gedraaid en besproken werd op Dutch Jazz Sublime FM en ook nog eens door Latin Jazz Network Toronto in Canada uitgeroepen werd tot de beste cd van de week.

 

De negen bandleden weten de zoete en zwoele heupen-losgooiende tonen uit de Latijns-Amerikaanse hoek te mixen met meer diepe aardse invloeden uit de Afro-Caraïbische muziek en deze daarna te omwinden met een speels jazzy lintje.

Met een old-school funk ritme door Duitse percussionist Arndt Beckmann, en Nederlanders Dave Breidenbach op bass en Niels Onstenk op gitaar tuimelen we lekker albumopener Funky Manivera in. Het choppy ‘Shaft’ ritme wordt rap opgevuld door de nimmer ontbrekende blazerssectie van de Duitse trompetist Florian Sperzel en Nederlander Steven Dietvorst op zijn tenor saxofoon.

Gegronde, funky jazz stroomt aan het begin van Asesú uit de speakers. Voordat Niels Onstenk vurig zijn vingers over de snaren laat gaan in een gitaarsolo, neemt Maria Fernandez Alvarez’ sensuele stem de luisteraar verder mee langs de verschillende stijlen. De track eindigt in een tropische opzwepende kakofonie uit de Caraïben.

My Samcha heeft dan weer dat stedelijk lente gevoel. Frisjes maar vrolijk. Jazz dat een verhaal vertelt met slechts bedrieglijk simpele ‘wa-du-wa’ vocals en vrij vloeiende trompet en saxofoon lijntjes.

 

De instrumenten kunnen helemaal los gaan in titeltrack That’s It. Deze instrumentale toevoeging biedt de speels klimmende jazz die de meeste van ons wel kennen. Waarin de blazers lekker boven de gitaarslides en pianotoetsen kunnen uitklauteren en de snaarinstrumenten zich weer kunnen bewijzen tegenover de percussionisten. Een lekker speels nummer.

De tien songs laten de luisteraar zeker swingen en geven aan de eerste herfstdagen toch nog even een zomers gevoel, maar echt memorabele tracks zitten er vooralsnog niet tussen.

Wil je meer weten over Ara’s Circle, bezoek hun website of Facebookpagina.

Oorspronkelijk geschreven voor en gepost op Popunie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s