Wolf People, ‘Steeple’

WolfPeople_Steeple_cover
Released: 2010
Site: http://www.wolfpeople.co.uk/

Moderloze Woodstock

Fans van klassieke rock en psychedelica kunnen hun hart ophalen bij de klanken van het Engelse viertal Wolf People. Er is weer vers bloed in het oude genre gepompt. Deze groep doet ons hopen op een kleine revival, samen met bands als Mars Volta, Dungen, DeWolff, Witchcraft en Graveyard. Stiekem waren we toch maar wát graag onderdeel geweest van de jaren zestig en zeventig.

Een gestage opmars sinds 2006 heeft geleid tot ‘Steeple’, hun eerste echte album. Aangezien de begin dit jaar uitgebrachte cd ‘Tidings’ was samengesteld met eerder uitgebrachte singles, zetten ze zich gelijk goed in de picture. De negen tracks zijn een uiterst fijn weefwerk van folk, rock, blues en psychedelia, met jammer genoeg maar één track van meer dan zeven minuten.

Er wordt muzikaal flink tegen grootheden van de tijd als Led Zeppelin, Blind Faith, Cream en Jimi Hendrix aangeschurkt. Als je niet beter wist, zou je denken dat Wolf People ook uit die tijd komen, maar toch behouden ze een eigen sound, onder andere door het inbrengen van folk en country. De opener ‘Silbury sands’ is daar een goed voorbeeld van door het extra scheutje folk en de afwisseling van hard en zacht, die meer diepte creëert. De funky fluit (die zorgt voor herkenbaarheid in hun hedendaagse rocksound) en daarop volgende gitaarriff van Joe Hollick in ‘Tiny circle’ zullen de meesten van ons dan weer gauw doen denken aan Jethro Tull. De betoverende melodie in ‘Morning born’ wordt opgevolgd door eindeloos gierende gitaren en freakyness van ‘Cromlech’. Om daar door te stomen in ‘One by one from dorney reach’ met zijn moordende gitaarmedley en een vleugje country. Afsluiters ‘Banks of sweet dundee pt. 1 & pt 2’ serveren ons een goede negen minuten aan klassieke rock met hun schitterende gitaarwerk en oldschool drumsessie. Dat wordt nog het duidelijkst in deel twee, waar het allemaal nog net iets strakker gespeeld wordt. Een verdomd krachtige finale.

Voor een low budget plaat (hij is namelijk voor het overgrote deel opgenomen in een omgebouwde kippenschuur, waarna de laatste stukken werden bewerkt in de slaapkamer van zanger Jack Sharp) was dit far out. We raden dan ook aan om deze mannen een groter budget te geven zodat ze helemaal los kunnen gaan met de daarbij behorende publiciteit.

Tracks: Silbury sands /Tiny circle /Painted cross /Morning born /Cromlech /One by one from dorney reach /Castle keep /Banks of sweet dundee pt. 1 / Banks of sweet dundee pt. 2

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s