We Be Naked, ‘You must be art’

WeBeNaked_YouMustBeArt_cover
Released: 2010
Site: http://www.webenaked.nl/

Nudisten of artistiek naakt

Het viertal met roots in bands als Pfaff, Alamo Race Track en Norma Jean begon in 2009 met optreden en deed dat niet in eigen achtertuin. Nee, er werd een sprong genomen naar Engeland waar de bandcultuur floreert. De optredens vielen in de smaak en met de release van het eerste album worden ook de podia in ons eigen landje gesierd door deze muzikale nudisten.

De rauwe rockstem van Marloes van Asselt drukt een duidelijke stempel op het geluid van de band. Ze doet ook een muzikale duit in het zakje met haar gitaarwerk, bijgestaan door Marcel de Rooij op de basgitaar en Bas Jacobs op zijn baritongitaar. De strakke drumbeat wordt verzorgd door Peter van Rijn. De kleine instrumentale bezetting zorgt voor een straffe sound waarbij ze teruggrijpen naar de jaren zestig.

Opener ‘You must be art’ ligt vocaal niet erg lekker in het oor. De zangpartij van Marloes is koud, alsof haar stem nog niet volledig opgewarmd is. Instrumentaal is het wel lekker upbeat. Gelukkig maakt ‘Motorheart’ het weer goed en is het ons welbekende stemgeluid van Marloes helemaal terug. Ook de gitaarriffs zijn een welkome aanvulling. Dat er weinig opsmuk nodig is voor een solide nummer is duidelijk als we ‘Rosie’s mind’ voorbij horen komen. Het Bob Dylanachtige, vertellende gezang van Marloes met de lichte baritonaanvulling van één van de heren is subliem. Dit nummer wordt enkel bijgestaan door een fijn en eenvoudig deuntje dat wel wat teleurstelt door het flauwe Hammond-orgelwerk. Vervolgens worden er weer melodieuze gitaarlijntjes uitgegooid in ‘Lazy summer’. Deze gaat dan ook even op repeat in onze cd-speler.

Wat een omslag is het ineens als we aankomen bij ‘We ain’t lost’. Het uptempo en vrolijke van de vorige zes tracks maakt plaats voor een donkerder, rauwer en sexier geluid. Zonder meer is er sprake van een tweesplitsing op dit debuutalbum. Ook het gitaarwerk wordt meer gruizig, vooral in ‘Labra lege’. Het is bijna provocerend, zoals goede kunst dat natuurlijk ook is. Het geluid van dit deel heeft sterke overeenkomsten met de succesvolle band uit Nederland, Bettie Serveert. Ook gelijkenissen met PJ Harvey en Velvet Underground schieten ons door het hoofd, evenals het ondeugende van Ellen ten Damme, die ook bedankt werd in het voorwoord en optrad tijdens de cd-presentatie. Geen verkeerde rolmodellen dus, maar toch zou het interessanter zijn als er nog iets meer aan de eigen sound gewerkt zou worden. Het potentieel van deze samengevoegde talenten is voor ons echter reden genoeg om ons eindoordeel positief te besluiten.

Tracks: You must be art /Motorheart /The clouds are coming down /Rosie’s mind /Lazy summer /Young birds /We ain’t lost /Labra lege /Nice /Change is sexy /Talk to the devil /Because you are behind a big black wall

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s