The Vaselines – Sex with an x

Print
Released: 2010
Site: www.thevaselines.co.uk

Vertrouwd lekker, zelden opwindend

The vaselines, wij zijn ze 20 jaar geleden op het spoor gekomen nadat hun bekendste fan Kurt Cobain (Nirvana) de tracks ‘Molly’s lips’, ‘Son of a gun’ en’ Jesus wants me for a sunbeam’ coverde van het Schotse duo’s debuutalbum ‘Dum dum’. De band verdween geheel van de radar door een onverklaarde break-up waarna zanger Eugene Kelly ging spelen in Captain America later omgedoopt tot Eugenius en McKee plaats nam in Suckle en enkele solo projecten voltooide.

In 2009 is ‘Dum dum’ opnieuw uitgebracht, nu als ‘Enter the vaselines’ een inleiding voor deze nieuwe geluidsdrager. Voor ‘Sex with an x’ is producer Jamie Watson aangetrokken die ook aan het eerste album heeft gewerkt. Muzikaal kregen ze de helpende hand van Bob Kildea en Stevie Jackson (Belle and Sebastian). De teksten die het stel schrijft zijn nog even ondeugend en speels als toen, de muziek is ook weinig veranderd en hangt nog steeds rond in het punkpop genre. Vreemd is het alleen wel om een stel van middelbare leeftijd dezelfde soort muziek te horen voortbrengen.

Luchtige gitaarrifs voeren de bovenhand in vermakelijke melodieën en de geestige lyrics. Het duo laat met ‘Ruined’ horen dat ze nog steeds goed bij stem zijn. Het rijmpje aan het begin wordt opgevolgd door donderende drums en schreeuwende gitaren, duidelijk twee dikke middelvingers opstekend naar mogelijke critici. Er wordt nergens omheen gedraaid met ‘Sex with an x’ een poptrack die zo in je hoofd blijft hangen door zijn refrein en handgeklap. Een vrolijk weg te luisteren nummer in de stijl van The new pornographers of The hooters.

Er wordt even ingebonden bij ‘The devil’s inside me’ waar de donkere bassline zorgt dat het een wat somberder melancholische song wordt welke Cobain zeker had aangesproken. De metaforische vergelijking in ‘Overweight but over you’ maakt duidelijk dat The vaselines nog steeds edgy en angstige teksten in zich hebben. Daarnaast is er ook ruimte voor het grappige ‘I hate the ‘80s’ waar de draak wordt gestoken met culturele iconen en bands.

‘My God’s bigger than your God’ doet denken aan ‘Jesus wants me for a sunbeam’ alhoewel deze bij ons beduidend minder in de smaak valt door de country rock stijl, zonde want de lyrics zijn zeer vermakelijk. Er wordt ditmaal netjes afscheid genomen met ‘Exit the Vaselines’ want tja wie weet wanneer of zelfs of we wel een vervolg kunnen verwachten van dit tweetal.

Eigenlijk is de albumtitel alles zeggend over de inhoud van de cd, sex met een ex is lekker en vertrouwd maar bijster opwindend is het zeker niet. Toch is het wel knap staaltje werk om na een periode van 20 jaar weer terug te komen met een redelijk album dat beide generaties zal aanspreken.

Tracks: Ruined/Sex with an x/ The devil’s inside me/ Such a fool/ Turning it on/ Overweight but over you/ Poison pen/ I hate the ‘80s/ Mouth to mouth/ Whitechapel/ My God’s bigger than your God/ Exit the Vaselines

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s