The Subways – Money & Celebrity

TheSubways_MoneyAndCelebrity
Released: 2011
Site: http://thesubways.net/

Feestelijke anarchisten

Uit het niets verschenen The subways acht jaar geleden op Glastonbury dankzij een gewonnen wedstrijd. Door de overweldigende podium energie en de meezingbare songs bleven ze niet lang onbekend. Ondermeer Reading en Leeds stonden voor ze in de rij. Alles ging voor de wind: hun eerste cd ‘Young for eternity’ en een relatie tussen zanger Billy Lunn en bassist Charlotte Cooper. Toen die relatie op de klippen liep was er het verstand om bijeen te blijven. Anders was ‘All or nothing’ er niet geweest met het succesvolle ‘Rock’n’roll queen’, dat ze speelde in Guy Ritchies’ RocknRolla. Dat is drie jaar geleden, tijd gevuld met optredens en financiën regelen samen met de fans voor de opname van ‘Money & celebrity’. Een titel die perfect past als we kijken naar de rode draad die door deze geluidsdrager loopt. Een wereld gevuld met een wanstaltige hang naar bekendheid en geldgraaiers is er een om tegen te schreeuwen. Verwacht enkel geen al te epische lyrics van Billy het is vooral de muziek waar het omdraait bij deze Britse rockers die zich kunnen nestelen tussen The Wombats, The Hives en The Rifles.

Josh Morgan zet de toon met zijn stevige drumpartij en sexy Charlotte op de bas levert samen met Billy een dosis fun in ‘It’s a party!’. Deze adrenaline gevulde track is een feest van herkenning. Power akkoorden en riffs met de enthousiaste wisselende vocalen tussen de twee exen. Het feestje gaat door, ondanks de recessie, met “We don’t need money to have a good time”. Een cursus lol hebben op een budget. Ook de tekst is zeer economisch: “Forget our worries and do what we like” aangevuld door Charlotte’s “come on, come on”.

De donkere kant van bekendheid vinden we ook op dit album. Zoals de hunkering naar vijftien minuten in de spotlight in “Celebrity” ondersteund door een Oasis of zelfs Blur-achtige muzikale begeleiding. De solide rocksong ‘Pop death’ betreurd de rockers levensstijl en zijn gevolgen “You can bleed for the tortured souls. Too much sex and rock and roll”. De bladen en het geroddel worden venijnig neergesabeld in ‘Rumour’ waar Billy zijn inmiddels weer geheelde stembanden eens lekker schor schreeuwt.

Halverwege zakt het in met “I wanna dance with you”, “Like i love you”, gelukkig weer flink opgekrikt met het pittigere “Kiss kiss bang bang” en de werkweek frustraties in ‘Friday’. Er is weinig veranderd ze spelen nog steeds in op hun sterke kanten als keiharde gitaar gedreven rock, de vocale combinatie tussen Billy en Charlotte en niet al te veel poespas bij de teksten. Mooi vervolg van al het voorgaande en wat zal het live weer een feest worden.

Tracks: It’s a party!/ We don’t need money to have a good time/ Celebrity/ I wanna dance with you/ Popdeath/ Like i love you/ Money/ Kiss kiss bang bang/ Down our street/ Rumour/ Friday/ Leave my side

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s