The Souldiers – ‘First Light’

TheSouldiers_TheseTimes
Released: 2011
Site: http://thesouldiers.com/

Ontzielde soul

Er zijn al flink wat bands geweest die uit familieleden bestonden. Ook ditmaal is een gedeelte van de groep bloedverwant van elkaar. De zingende zusjes Sofie en Cato worden bijgestaan door broer Joost van Dijck op de drums en de andere leden, bassist Robin van Baaren, toetsenist Christiaan Dros, en gitarist Daniel de Vries, die zelfs zonder die bloedband deel van de muzikale familie zijn.

Muziekexpert Leo Blokhuis was verkocht na het horen van de meiden, die toch het gezicht vormen van The Souldiers, en een contract bij zijn label liet niet lang op zich wachten. De ep Fuel for fire was de eerste stap en de rit naar succes werd versneld toen ze werden gebombardeerd tot huisband van De Wereld Draait Door. Na de opnames van debuutalbum First Light, waarvoor ze afreisden naar de legendarische Ardent Studios in Memphis, werd de single Down on me als 3FM serious talent gekozen.

Albumopener Let me run is dan wel meer swingrock dan soul maar dit zorgt voor een krachtig gedreven track. We snappen waarom Down on me als eerste single is gekozen. Het is een song die het goed zal doen bij de massa met zijn gedempte gitaarlijntjes, het vervormde toetsenwerk en de vocale uithalen van de dames. De polijststeen is ook weer over Let me take you away gehaald waardoor de muzikale belofte van broeierige funk niet word ingelost door de stemmen van de familie van Dijck. Zonde want het is tekstueel een goeie meezinger.

Bij Sarah word een dosis rock toegevoegd, jammer dat er gekozen is voor de wat oninteressante stem van Joost, daar waar de dames nog diepte en profiel in hun stem hebben en in dit nummer eindelijk los hadden kunnen gaan. We stuiten toch nog op enkele juweeltjes zoals Lonesome George. Waar de gecombineerde stemmen van de zusjes ons even doen denken aan die van twee andere zussen (Loïs Lane). Ook de melodie kabbelt lekker voort en geeft ons een warm gevoel. Er wordt ook teruggegrepen naar de 20’s met de doo-wop track One night Betty die meer songbased is, lekker upbeat met een echte uptown girl feel.We ontdekken toch nog iets van soul en blues in Smoke the devil met zijn Ike en Tina gitaarrolls en achtergrond koortje.

De cd is niet verkeerd, de simpele teksten liggen goed, de begeleiding is prima ingespeeld en toch kan het ons niet echt bekoren. Het geheel klinkt te clean en gestileerd om door te gaan voor soul. Het rauwe geluid dat we waardeerden in de live- en tv-optredens is weg geproduceerd waardoor dit ontsoulde omhulsel overblijft. Misschien dat we na de live optredens onze mening bijstellen maar voorlopig zal dit album onze cd-speler niet meer zien.

Tracks: Let me run/ Down on me/ These times/ Volunteers/ Let me take you away/ Sarah/ I hold your life/ Lonesome George/ One night Betty/ Smoke the devil/ Ten tricks/ The lover is a souldier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s