The Rural Alberta Advantage – Departing

TheRuralAlbertaAdvantage_Departing
Released: 2011
Site: http://www.theraa.com/

Winter in Alberta

Het trio uit Toronto, Nils Edenloff (gitaar), Amy Cole (keyboard) en Paul Banwatt (drums), heeft na het goed ontvangen debuutalbum ‘Hometowns’, menig optreden in de States, en een contract bij Saddle creek records, de schrijvershoed weer opgezet. De groep komt nu dan ook met het tweede indie/folkrock album ‘Departing’ genaamd. Er is weinig muzikale verandering te bespeuren en het drietal gaat dan ook eigenlijk op dezelfde voet verder. Kleurrijke beschrijvingen van het landelijke Alberta en de mistroostigheid van het weer worden allemaal verwerkt in liedjes over liefde en verlies. Nostalgie en melancholie een duo dat de sfeer zet binnen dit album.

Vooral door het typerende stemgeluid van frontman Nils Edenloff zal deze band niet naar ieders smaak zijn. Zelfs wij hadden na de eerste paar songs moeite om de rest van het album met plezier af te luisteren. Nils zijn stem heeft dat rauwe maar tevens het lijzige in zich dat menig luisteraar op de zenuwen kan gaan werken. Gelukkig maakt hij dan zo nu en dan pas op de plaats wanneer drummer Paul Banwatt even losgaat op de vellen.

Hoe mooi wil je het hebben? De rustige albumopener ‘Two lovers’ wordt prachtig akoestisch neergezet, een start van waaruit alleen maar verder gebouwd kan worden. Om vervolgens het tempo wat op te schuiven met een dosis pit van drummer Paul. ‘The breakup’ is een uptempo rockliedje waarbij de keyboards van Amy een fijne aanvulling geven.

Gelukkig valt Amy ook even vocaal bij in ‘Under the knife’ en weet Paul ook nog even een stukje glockenspiel te verwerken in de track. Beide zorgen ervoor dat het uitgebalanceerder klinkt. Topper van deze cd is dan aan de beurt ‘Muscle relaxants’ gooit het tempo in overdrive, samen met meerstemmige zang toont dat de band meer dan alleen folky nummers kan maken. Koud daarop aansluitend is dan ‘North Star’ een track die weinig om het lijf heeft. Simpel in opbouw en zeer gemakkelijk te vergeten. Gelukkig krijgen we dan ‘Stamp’ de eerste single van het album die een flink dreun uitdeelt en met zijn agressieve drumpartij lekker mee te brullen zal zijn op een festival. Als een wervelwind komt dan ‘Tornado ’87’ aan onze oren voorbij. Ook het bijna vrolijk klinkende ‘Barnes’ yard’ ligt lekker in het gehoor, mede door de krachtige aanslagen op de gitaar van Nils en de straffe drumbeat maakt dit tot een zeer jeugdige en ondeugende song.

In afsluiter ‘Good night’ krijgen we een wat vollere tweede stem te horen van de toch wat achter geschoven Amy Cole. Zij weet de schrille, lijzige stem van Nils ietwat te verwarmen wat ons een melancholisch afscheid oplevert. Die de cd toch wel in onze plus kolom doet belanden.

Tracks: Two lovers/ The breakup/ Under the knife/ Muscle relaxants/ North star/ Stamp/ Tornado ’87/ Barnes’ yard/Coldest days/ Good night

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s