The Antler King, ‘The Antler King’

TheAntlerKing_TheAntlerKing_cover
Released: 2011
Site: http://www.theantlerking.com

Snoephoorntjes

Esther Lybeert (voormalig lid van Hooverphonic) en Maarten Flamand (uit Cloon) samen met de andere leden van The Antler King hebben ons even laten wachten op het gelijknamige debuutalbum. Want na de release vorig jaar van single ‘Alone’, gebruikt in de Europese reclame van Ferrero Rocher, begonnen ze eerst aan de theatertour rondom ‘Send all your horses’, een muzikale roadmovie van cineaste Nathalie Teirlinck.

Esther schreef bijna alle teksten van de twaalf tracks, op de cover ‘The ship’ van Luc Van Acker en ‘Satchel’ na. Deze laatste schreef ze met Liza Verhaege. Hoewel zowel Esther als Maarten zeer kundig zijn in het bespelen van verscheidene instrumenten – en zelfs keukengerei – werden voor de opnames flink wat gastartiesten uitgenodigd, waaronder een kinderkoor en strijkerkwartet.

Opener ‘Satchel’ klinkt erg warm door de meerstemmigheid en sfeervolle arrangementen, waarin de strijkers de song dynamiek geven. ‘Heroes’, waar het ritme wordt aangegeven door handgeklap, krijgt vleugels door de koorstemmen die ‘We could be heroes’ herhalen.

Lieflijk ingetogen is ‘Silk sounds’ waarin opnieuw de meerstemmige arrangementen hun plek vinden. Om tegen het einde zelf wat bruusker uit te pakken met de stemmen van Maarten en de drie heren, Mathias Moors (bass), Bruno Meeus (gitaar), en Michael Deleersnyder (drums).

De single ‘Alone’ is ook terug te vinden. ‘Does anybody care’ heeft met de nadrukkelijke percussiebeat en gebruik van de slidegitaar, banjo en keukengerei een lekker bluesgevoel. Erg aangenaam hoe de band zijn verschillende muzikale kanten op dit album toont. Die blueskant horen we ook terug in de cover ‘The ship’ waar vooral het krachtige gitaarwerk tijdens de solo ons in onze stoel doet deinen.

‘Morning bell’ zit barstensvol zowel met de vocale harmonieën als een wat pittiger gebruik van de gitaar, die gedurende het nummer flink aan kracht opbouwt. Enkel de tekst van het rustige ‘Easier to conceal’ met zijn sombere elektrische gitaar, vinden we terug op de cd-hoes en deze omschrijft ook wel het gevoel van het album, evenals het instrumentale intermezzo ‘#4.48’. Afsluiter ‘Roll over’ brengt ons als luisteraar weer terug op aarde en duikt met ons onder de dekens. Beginnend als en dromerig liedje bouwt het langzaam uit tot een verzoek tot hartstocht. Heerlijk om daarna met de nachtelijke geluiden te eindigen.

Tracks: Satchel / Heroes /No colours no shapes / Silk sounds / Alone / Does anybody care / Morning bell / Easier to conceal / #4.48 / Hunter /  The ship / Roll over

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s