Sweet Billy Pilgrim, ‘Crown and treaty’

sweetbillypilgrim_crownandtreaty
Released: 2012
Site: http://www.sweetbillypilgrim.com

Bekroond werk

Jaren hard werken aan de band, naast hun vaste banen, werd beloond toen ze met ‘Twice born men’ zich in de harten speelden van de Britten en een nominatie veroverden voor de prestigieuze Mercury. Na dat succes hing Tim Elsenburg dan ook zijn gereedschapsriem aan de wilgen en concentreerde hij zich volledig op Sweet Billy Pilgrim.

Nu zijn ze terug met een nieuw album en een nieuw bandlid. Zangeres, gitarist en actrice Jana Carpenter verzorgt op ‘Crown and treaty’ de warme vrouwelijke balans tegenover Elsenburg’s introspectieve vocale palette. Voor de opnames van dit derde album werd het tuinschuurtje omgeruild voor een bungalow op het Engelse platteland, wat het geluid ten goede kwam.
‘Joyful reunion’, pakt uit, een nummer dat je door flink wat muzikale bochten heen wurmt en daarmee zeker een muzikale gelijkenis met een jonge Elbow vertoont. De bas samen met de blazerssectie zetten zwaar in alvorens de track een lichtere invulling krijgt met Elsenburg’s langzaam ontvouwende zang, de song ontpopt zich later in een Polyphonic Spree-achtige marcherende fanfare voordat de teugels weer worden aangehaald.

Het stof wordt weg geborsteld met ‘Archaeology’, waar elektro, samengevoegd met fantastische arrangementen, wat meer de vrije hand krijgt. Geen stoffige track, in vergelijking met de rest van de songs is dit zelfs bijna uptempo te noemen. Waarna we wederom op een ander spoor gezet worden met ‘Blakefield gold’. Met een minimale en luchtige bezetting danst de folkgitaar naar een meer poppy sound. Allemaal omgeven door prachtige ingetogen vocalen.

Na al het luchtige werk wordt er in het midden van het album even wat zwaarder geleund op de emotionele kar. De mooie maar zwaardere kost is bewaard voor de gelaagde composities ‘Blood is big expense’, ‘Brugada’ en ‘Kracklite’. Zo verwerkt Elsenburg de dood van zijn broer in ‘Brugada’, vernoemd naar de hartziekte die hem fataal werd.

De inbreng van Carpenter is het duidelijkst te voelen in ‘Shadow captain’ waar haar vocale toevoeging een extra diepgang aanbrengt in de overigens al zeer aangename zeewaardige folk ballade. Een zonnige, rondhupsende Fleet Foxes-melodie, ingezet met het harmonium, blijft die speelse touch behouden tot het eind.

Maar het mooiste en tevens langste nummer is voor het laatst bewaard. In ‘Blue sky falls’ weten ze van een simpel duet tussen Elsenburg en Carpenter met banjo begeleiding een prachtig acht minuten durend hersenspinsel te maken met een grandioze climax. Een nieuwe Mercury nominatie kan met een album als dit dan ook eigenlijk niet uitblijven lijkt ons.

Tracks: Joyful reunion /  Archaeology / Blakefield gold / Arrived at upside down / Blood is big expense / Brugada / Kracklite / Shadow captain / Blue sky falls

Album is gratis te downloaden wanneer je je aanmeld: http://sweetbillypilgrim.com/site/join.html

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s