I am oak, ‘Nowhere or tammensaari’

I Am Oak - Nowhere Or Tammensaari
Released: 2012
Site: http://www.iamoak.com

Machtige eik

Het is bijna een cliché bij de bands van nu om ergens een hut in te duiken en aan het schrijven te slaan. Maar het levert wel de mooiste creaties op. Nu waren de I Am Oak albums, ‘On claws’ en ‘Oasem’, al pareltjes maar een reisje Finland met bijbehorende afzondering heeft weer een prachtige cd opgeleverd met compacte folksongs gevuld met melancholische melodieën.
Omdat één machtige eik nog geen woud maakt besloot Thijs Kuijken het roer om te gooien en niet solo de nieuwe tracks te schrijven en op te nemen maar dat ditmaal samen met zijn bandleden te doen. Tammensaari Fins voor eiland der eiken is dan ook een mooie woordspeling op de nieuwe vorm van samenwerken.

Ze zijn al meermaals vergeleken met het werk van Bon Iver en Iron & Wine maar hebben wel degelijk een eigen stem, die op dit derde album sterk naar voren komt. De vooral ingetogen songs krijgen ditmaal een warmere invulling door het gebruik van koortjes. De elektrische gitaar en piano naast Thijs’ meeslepende stemgeluid en akoestische gitaar leveren dan weer wat pittigere tracks op.

Voorzichtig worden de snaren gestreeld ‘Famine’ voordat Thijs bescheiden invalt. De repliek van het koor tilt deze song een niveau hoger. Deze track is niet kil of koud als de plek waar ze is opgenomen. Het grillige komt naar boven in ‘Grown’ waar de elektrische gitaar even zijn tanden laat zien. Beide songs beginnen verdacht simpel en timide rondom Thijs om vervolgens uit te bouwen tot zoveel meer.

Dromerig en speels in opbouw betovert ‘Palpable’ de luisteraar alvorens de verschillende muzikale laagjes zich onthullen aan het oor. Het gebruik van meer stemmen geeft meer kleur aan de al intrigerende melodielijn. Soms lopen die melodieën wel in elkaar door wat het onderscheiden van de verschillende nummers wat moeilijk maakt. Maar als het album aan een wordt geluisterd kan het natuurlijk ook wel erg lekker zijn om in het geluid weg te dromen. Iets wat zeker kan in het korte pianostuk ‘Drooom’.
Het korte ‘I am forrest’ is misschien wel de muzikale bezieling van het Finse landschap, waar een ijzige wind door de bomen waait in de maat van de gitaar. Rockachtig is ‘Reins’ waar de koortjes snijden door de scherpe gitaarlijnen en de meer aanwezige drums.

‘Everything in waves’ komt in golven over de luisteraar heen. Als een vocale en instrumentale eb en vloed stort de song zich op je trommelvliezen. Waarbij het refrein “when you arrive now up and I’m gone” zich in verschillende vormen steeds krachtiger wordt gezongen. I am Oak heeft een heuse hattrick gescoord en Nederland kan trots zijn op dit muzikale exportproduct.

Tracks: Famine/ Grown/ Boulders/ Palpable/ Roam/ Drooom/ Marrow/ Cluster/ I am forrest/ Reins/ Vares varas/ Everything in waves

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s