Sonja van Hamel, ‘Transcendental man’

SonjaVanHamel_TranscendentalMan_cover
Released: 2011
Site: http://www.sonjavanhamel.nl/

Lyrische tekeningen

Creativiteit vloeit zonder beperkingen, duidelijk te merken bij multi-talent Sonja van Hamel. Ze studeerde grafisch ontwerpen aan het Rietveld Academie en wat ze daar leerde kon ze daarna kwijt in haar tomeloze fantasie als: singer-songwriter, kunstenaar, grafisch ontwerper en muzikant. Ze ontwierp albumhoezen voor Bauer, en Gem en creëert zogeheten ‘draw clips’: meterslange illustraties van haar songs die tijdens haar optredens in beeld gebracht worden. Resulterend in een real-time, live video die de toeschouwer mee op reis neemt.

Ook muzikaal heeft van Hamel niet stil gezeten eerst was daar de band Bauer, waar ze zeer verdienstelijk vier cd’s volspeelde samen met Berend Dubbe .Waarna ze zich stortte op een solo carrière, in 2009 kwam haar debuutalbum ‘Winterland’ uit die als soundtrack diende voor de gelijknamige film en nu kunnen we genieten van opvolger ‘Transcendental man’.

Deze cd ontstijgt zijn voorganger, de arrangementen zijn van dezelfde hoge kwaliteit maar hebben nu ook ruimte gemaakt voor pop/rock invloeden vanuit van Hamel’s Bauer-tijd. De synthesizers, samples en andere muzikale elektonica weten de tracks extra op te leuken. Waarschijnlijk toe te schrijven aan de inzet van het producer/muzikanten duo JB Meijers en Ken Stringfellow.

De strijkers en van Hamel’s kenmerkende stemgeluid maken ‘Fast fragmented mind’ een licht en meeslepende song, gevuld met kleine ontdekkingen. Het vrolijke getokkel op de banjo en het harmonieuze geneurie trekt ons ‘395’ in, waarin de stormachtige reis die “relatie” heet wordt bezongen, verkeerde afslagen en al. Kleine tip: de bijbehorende draw clip is een ware must om te zien.

De blazerssectie wordt betrokken in ‘The roman empire’ waardoor het een wat dreigend intro heeft. Naast van Hamel horen we ook producer Ken Stringfellow zingen. Zijn warmere aardse stem doet het mooi als tegenhanger van haar luchtigere stemgeluid. Deze cd heeft meer pit dan Winterland, goed te horen in het pop/rock nummer ‘A virtuosa of unspecific anger’, ook ‘Freakshow’ met elektrische gitaar uithalen en spookachtige samples hoort daarbij.

Ons blijft de imposante track ‘Floating’ bij, waarin we alle kanten opgeblazen worden net als een zwevend veertje. De melodieën en instrumentale begeleiding voelen bijna tegenstrijdig aan bij de zangpartij wat het tot onze favoriet maakt. Maar uiteindelijk zijn alle 13 tracks een zeer aangename reis door het landschap dat Sonja van Hamel’s fantasie heet. Een reis die we graag nog een keer maken en dus de repeat knop indrukken op de cd-speler.

Tracks: Fast fragmented mind / 395 / The roman empire / A virtuoso of unspecified anger / Floating / Transcendental man / The procrastinator / Illuminated / Freakshow / Hardly justified / You wear me down / Sometimes / Phrases

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s