Smoke Faries – through low light and trees

SmokeFairies_ThroughLowLightAndTrees
Released: 2010
Site: http://www.smokefairies.com/

Betoverende muzikale feeën

De schoolvriendinnen Katherine Blamire en Jessica Davies hebben elkaar gevonden in de muzikale droom samen ooit te reizen naar Amerika. De band tussen de twee werd versterkt door hun activiteiten in het schoolkoor en toen ze zich verdiepte in de oude vinylcollectie van hun ouders met ondermeer albums van Crosby, Stills & Nash en the Grateful Dead.

Inmiddels hebben ze in New Orleans gewoond, verbleven een creatieve periode in Vancouver en zijn weer op Engelse bodem belandt. De opgedane ideeën kregen vorm op de ep release Living with ghostsdie vervolgens de aandacht greep van niemand minder dan Jack White. Hij nodigde ze uit in zijn Nashville studio en samen brachten ze vorig jaar de singles ‘Gastown’/ ‘River song’ uit. De dames hebben er daarna flink op los geschreven en zie hier eindelijk een volledig album op hun naam.

In Engeland worden ze veelvuldig vergeleken met Sandy Denny maar wij horen toch ook wel overeenkomsten met een jonge Kate Bush, Joni Mitchell en in de wat ruigere uitbarstingen komt ook PJ Harvey op in onze gedachten. Met de vele close-harmonieën en spookachtige melodieën van het tweetal passen de Indigo Girls ook perfect in het lijstje.

Gelijk al bij ‘Summer fades’ – hoe pakkend wil je het hebben met een september release- weten de dames ons deze magische etherische wereld van folky bluesrock in te trekken. Hun betoverende harmonieuze openingsduet doet ons wegdromen over het na jagen van deze feeën. Terwijl ze in het snellere ‘Devil in my mind’ met hun zwierige stemmen zorgen dat de duisternis van de bluesy gitaarriffs niet al te lang de overhand krijgt.

Het psychedelische ‘Hotel room’ verhoogt eveneens het tempo en is ondergedompeld in woodstock-achtige folk. ‘Strange moon rising’ brengt wederom de donkere kant naar boven met zijn rollende bluesriffs zoals ze ook te horen waren op hun singles. Terwijl ‘Morning Blues’, het epische ‘Storm Song’ en ‘Blue Skies Fall’ teruggrijpen op het van oudsher bezinnende gevoel dat we bij folk verwachten.

Traditionele invloeden uit hun jeugd worden ogenschijnlijk moeiteloos omgevormd tot hun eigen moderne interpretatie. Misschien omdat het album geproduceerd is in Cornwall door Head, PJ Harvey’s producer, zouden de nummers makkelijk kunnen prijken op een release van diezelfde Harvey.

We worden met het dieproerende ‘After the rain’ achter gelaten met een gevoel van verlies, zowel van de verloren ziel uit de song alsmede dat dit het laatste nummer was. Deze cd was voor ons een waar sprookje om naar te luisteren met zijn teksten gevuld met melancholie. Het resultaat was betoverend en niet van deze wereld precies wat je zou verwachten van het werk van feeën.

Track list: Summer fades/ Devil in my mind/ Hotel room/ Dragon/ Erie Lackawanna/ Strange moon rising/ Morning blues/ Storm song/ Blue skies fall/ Feeling is turning blue/ After the rain

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s