shugo tokumaru, ‘Port entropy’

ShugoTokumara_PortEntropy_cover
Released: 2010
Site:http://www.shugotokumaru.com

Gevoel boven inhoud

Bij Japan denken wij niet meteen aan het indie genre, eerder aan snoeiharde rock of zoete pop. Klaarblijkelijk is er toch een behoorlijke scene in te vinden. Succesvolle koplopers daarin waren Nobuyasu Okabayashi en Wataru Takada, maar tegenwoordig is Shugo Tokumara top of the bill.

Het inmiddels vierde album van de Japanse indie-folk artiest is gevuld met een verbazingwekkend aantal instrumenten als piano, fluit, ukelele en gitaar, maar ook met een veelvuldigheid aan randgeluiden als een speelgoedpianootje en zingende zaag. Misschien is dit album door de taalbarrière niet voor iedereen even toegankelijk, want zeg nu zelf, wie van ons spreekt er vloeiend Japans? Maar voor diegenen onder ons die daar doorheen kunnen prikken is dit een erg fijne plaat.

Het gaat er niet om wat er gezongen wordt, maar hoe en met welke creatieve begeleiding. Met die begeleiding zit het overigens wel goed, Shugo’s klassieke piano opleiding van zeven jaar, het zelf aangeleerde gitaarspel en zijn voorliefde voor de Beatles-jaren zorgen voor een kleurrijke invulling met arrangementen en harmonieën die de verbeelding prikkelen.

Het korte instrumentale openingsstuk ‘Platform’, dat vergelijkbaar is met werk van Sufjan Stevens, zet de toon. Daarna stromen we door in ‘Tracking elevator’ met zijn potten-en-pannenpercussie. De zingende zaag maakt zijn opwachting in ‘Linne’, een mooie piano-ballad waar Shugo verder niets aan toevoegt omdat het zo gewoon goed is. Met ‘Rum hee’ geeft hij zelfs de populaire Jonsi even het nakijken en zet hij een sprookjesachtig nummer neer. Om vervolgens te eindigen met het betoverende finale stuk ‘Malerina’, met zijn hoofdknikkende gitaarlijntje en blokkenritmesectie.

Met onze ogen dicht en een glimlach op het gezicht zien we de wonderlijke muziek bijna tot leven komen. Een kinderlijke onschuld stroomt als het ware met de muziek onze gedachten in. Na het beluisteren van deze cd schijnt de zon een beetje meer en is de wereld niet meer zo kil.

Tracks: Platform / Tracking elevator / Linne / Lahaha / Rum hee / Laminate / River low / Straw / Drive-thru / Suisha / Orange / Malerina

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s