Shaking Godspeed, ‘Hoera’

shakinggodspeed_hoera
Released: 2012
Site: http://shakinggodspeed.bandcamp.com

Driewerf hoera

De Nijmeegse formatie van Shaking godspeed heeft zich op korte tijd sterk ‘in the picture’ gespeeld, zowel in binnen- als buitenland, met optredens op Noorderslag, Incubate, Zwarte Cross en Sziget. Ze oogsten dan ook volop lof van de muzikale pers met het in 2010 verschenen debuutalbum ‘Awe’. Al die optredens hebben een flinke duit in het ervaringszakje gedaan want de heren zijn na ruim 200 optredens nog meer op elkaar ingespeeld en dat is terug te horen op de tweede cd ‘Hoera’.

Het trio had klaarblijkelijk geen problemen met de zogeheten moeilijke tweede. Want met ‘Hoera’ weten Paul Diersen, Wout Kemkens, en Maarten Rischen ons nog steeds te intrigeren met hun mix van blues, rock, soul en psychedelica. Ook het niet overmatig geproduceerde maar eerlijke en rauwe geluid doet ons muziekhart sneller slaan.

De scherpe gitaarsolo van Wout Kemkens snijdt de plaat aan in albumopener ‘I wonder’ waarna de vellen van de drums flink afgestraft worden door Maarten Rischen. Grungy en grauwend met een zestiger jaren ondertoon om verdomd lekker weg te luisteren. Titeltrack ‘Hoera’ doet daar niet voor onder, zeker niet als het orgel zich bij het geheel voegt. Met zijn pakkende melodie, speelse elektrische gitaarloop en gruizige vocalen zou dit wel eens een song kunnen zijn die op een portie airtime mag rekenen.

Dat ze niet op hun bejubelde collectieve achterwerken zijn gaan zitten, is te horen in ‘French girls’ en ‘Season’s over’. Nu waren de heren al niet conventioneel maar hier horen we een ferme schreeuw van eigenwijze expressie.

Natuurlijk is niet alles om te jubelen op Hoera. ‘Jesus’ en ‘Without’ vallen voor ons wat uit de toon ten opzichte van de rest. Het groovy ‘Gong gong’ maakt dat weer goed, vooral met de snijdend scherpe gitaarsolo. De kakofonie van ‘Promise’ zet alles weer op scherp alvorens we de instrumentale battle van ‘The ghouls have come’ ingaan. Orgel, gitaar en drums eisen ieder hun plek op in deze track. ‘Scratch your name in our skin’ rammelt ons nog even lekker door elkaar alvorens we in stilte ondergedompeld worden wanneer de cd uit de speler komt.

‘Hoera’ is zeker geen “copy and paste” project van ‘Awe’ geworden, iets wat voor menig andere band juist voor de hand had gelegen. Het drietal wil duidelijk groeien en ontdekken en dat heeft voor variatie in het geluid gezorgd. Soms duikt er wat meer soul op en soms wat punk maar alles nog steeds in de smaak van Shaking godspeed.

Tracks: I wonder/ Hoera/ French girls / Season’s over / Jesus / Gong gong / Without / Promise / With / The ghouls have come / Scratch your name in our skin

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s