Scream – ‘Complete Control Session’

Scream_CompleteControlSession
Released: 2011
Site: http://www.screamdc.com

Nog niet uitgegild

De punk band Scream is na lange tijd weer bijeen gekomen voor een cd-opname. Bandleden van het eerste uur zanger Pete Stahl, gitarist Franz Stahl, bassist Skeeter Thompson, en drummer Kent Stax, aangevuld met nieuwkomer op tweede gitaar Clint Walsh laten de vonken als vanouds vliegen. Knap gezien de laatste cd ‘Fumble’ ergens in 1993 uitkwam. Het radioprogramma Complete Control Radio show had de hand in deze en enkele andere comebacks. Dave Grohl, voor wie dit de eerste band was waar hij ooit bij drumde, is ook van de partij. Grohl speelt dan zelf niet mee, maar verzorgde wel de live-opnames in zijn eigen Studio 606.

Ondanks dat de band al drie decennia meegaat en er zich een gat van twintig jaar tussen de albums bevindt sluiten deze zeven songs perfect aan op de voorgaande tracks. Alsof de tijd heeft stil gestaan gaan de heren met de eerste track ‘Stopwatch’ weer lekker van leer.  De melodieuze hardcore riff staat als een brug tussen eind jaren 80 en nu. De duellerende gitaarlijnen in combinatie met het positieve  refrein, dat nog bij ons door het hoofd schalt, maakt deze track tot de topper van het album.

De power akkoorden worden vrijgelaten in ‘Get free’ waar de mannen de punk even laten voor wat het is en hun inspiratie krijgen van de blues en gruizige rock. De bleus kan niet zonder mondharmonica natuurlijk en die wordt hier dan ook aan het einde van de track ingezet.

Een rechttoe rechtaan jammsessie, uit Grohls´ studio, krijgen voor onze kiezen in ‘Jamin at 606’. Zeker niet de meest interessante track van de zeven, door het rauwe effect van het kakofonische gegil, drum gerag, en snijdende gitaren is die 1 minuut 49 nog wel uit te houden.

De gitaar riffs beheersen dit album. Zo ook weer in ‘The year bald headed singers were in’  waar de invloeden van Queens of the Stone Age duidelijk naar voren komen. Misschien was de plaatsing van ‘Move (all alone)’ na ‘The year bald headed singers were in’ niet zo slim omdat ze nogal hetzelfde klinken als is hier wel ruimte voor een uit je sokken geblazen gitaarsolo.

De valse start in ‘Demolition dancing’ is ook weer zo’n klein studio knipoogje waaraan je merkt dat het album als een one-off opgenomen is. Leuk voor de fans om dat gevoel van in de studio te zitten mee te krijgen.

Punkrock is zeker nog niet dood, alhoewel zanger Pete Stahl anders beweert in ‘The year bald headed singers were in’ met de tekst 2011 ‘Punkrock’s dead again’, sterker nog op Complete Control Session  schreeuwt het nog steeds uit de longen uit het lijf.

Tracks: Stopwatch/ Get free/ Jamin at 606/ Elevate/ The year bald headed singers were in/ Move (all alone)/ Demolition dancing

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s