Prince of Assyria – Missing Note

PrinceOfAssyria_MissingNote
Released: 2009
Site: http://www.princeofassyria.com/

Geen noot gemist.

‘Missing note’ is het debuutalbum van de Zweedse zanger Ninos Dankha’s onder de artiestennoemer Prince of Assyia. We worden allemaal gevormd door ons verleden, de in Baghdad geboren Dankha’s  vluchtte samen met zijn familie naar Zweden toen hij 1 jaar was, zijn verleden vormde hem niet alleen als persoon maar ook zijn muziek. Gebruik makend van zijn Assyrische afkomst en de westerse folk invloeden komt hij met 10 uitstekende tracks.

Dankhas’ stem is er een die je in je ziel grijpt, zoals we die kennen van Leonard Cohen, Johnny Cash of Nick Cave. Rauw en doorleefd waardoor hij zowel plezierig als ongemakkelijk is om naar te luisteren. Omdat dit muziek is die dieper dringt dan het gemiddelde nummer op de radio.

Met ‘Another love song’ worden we gelijk al geconfronteerd met de melancholiek die perfect past bij zijn stem. Begeleid met een multitude aan instrumenten variërend van de gitaar die als een backbone het nummer ophoudt en de orkestrale strijkers tot de ritmische tabla.

De zeilen hebben wind gevangen in ‘Sail the ships away’ en we worden nu de kant opgeblazen van de Franse zuidkust waar bij een jazzcafé de accordeon- en trompetspeler hun kunsten tonen. Wederom een goed voorbeeld van hoe de melancholiek van een stem kan worden bedwongen door de muzikale begeleiding.

De eerder uitgebrachte single ‘What ever you want’ evenals zijn bijbehorende b-side ‘Tliqa’ zijn ook meegenomen in dit album. De zacht gesproken stukken Assyrische teksten in ‘Sleep tight’ zijn de eerste vocale introductie tot de samensmelting van stijlen. Een 1001 en een nacht sprookje voor het slapen gaan.

‘Emotion laces’ is daar in tegen vooral muzikaal een versmelting van culturen. Het ritmische snaar plukken en oosterse tabla drummen evenals het chanten van de tekst werkt hypnotiserend op onze geest.

De titel van het album is naar ons idee een misnoemer want de tracks zijn compleet er missen geen enkele noot. Van begin tot eind waren wij gevangen als in een trance zowel door zijn stemgeluid als de intense begeleiding van gitaren, strijkers, blazers en piano. ‘Missing note’ is dan ook geen lichthartig album en zeker niet een voor even tussendoor, hier moet je echt voor gaan zitten.

Tracks: Another Love Song/ Tears of Joy/ Sail the Ships Away/ What Ever You Want/ Tliqa/ Waltz Life/ We As People/ Sleep Tight/ Emotion Laces/ Missing Note/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s