Pien Feith – Dance on time

PienFeith_DanceOnTime
Released: 2011
Site: http://www.pienfeith.nl/

Eindelijk!!!

Ondanks dat de naam van deze veelzijdige Amsterdamse zangeres al tijden op ieders lippen prijkte moesten we toch een poos wachten op haar solo debuutalbum. Haar contributies bij bands als ‘in a cabin with formatie’ Neonbelle en internethype The very sexuals, evenals haar Wilderness sound ep uit 2007 maakte het publiek al nieuwsgierig, maar nu kunnen we eindelijk haar solo werk bewonderen. Wat dan ook uitbundig gedaan werd tijdens Eurosonic/noorderslag en bij de cd presentatie in EKKO.

Er is flink door Feith geëxperimenteerd en veranderd waardoor de gitaren en de bijbehorende folk rock feel bijna verdwenen zijn. Daarvoor in de plaats vinden we een mix van pop en elektronica met vleugjes dub en crunk. Waardoor dit album zich makkelijk kan voegen tussen het werk van artiesten als Bat for Lashes, Feist, Lykke Li en Glasser. Op het podium is de begeleiding in handen van drummer en percussionist Pim Verlaek en bassist Peter Akkerman, en in de studio zijn producer Melvin Wevers en studiotechnicus Remko Schouten samen met Feith in de weer geweest met als eindresultaat deze nieuwe stijl waarbij we onze voetjes van de vloer krijgen.

Het specifieke stemgeluid van Feith, bijna ijskoud, zorgt voor rillingen over onze rug. Deze past eigenlijk perfect bij de nieuwe stijl van elektronica-pop met melancholische teksten. Opener ‘I have done nothing’ maakt een lichte schijnbeweging in het begin door zijn uptempo beat maar dat wordt snel weer ingesnoerd.

In de single en titelsong ‘Dance on time’ horen we duidelijk hoe de digitale schaar en lijm flink zijn ingezet. De choppy samples evenals haar stem maken dit een funky track, die de voetjes wel van de vloer zal krijgen. Het rustige ‘What pleases you the most’ lijkt zich langzaamaan op te bouwen naar een geweldige climax, helemaal als we de bijval van synthesizers horen maar deze opgang valt plots onder de dansvoetjes weg.

‘Ostrich’ een track die niet alleen lekker in het gehoor ligt maar ook erg stimulerend is op de dans genen. Wij konden niet stil zitten bij de vrolijke elektrobeats. Waarbij de zang van Feith ons nog eens extra opzweept. Bij afsluiters ‘Dirty laundry’ en ‘Honestly’ worden we overdonderd door de emotionele impact voornamelijk gecreëerd door Feiths stemgeluid die ons soms doet denken aan Anne Brun.

Voor een album waar we al lang op zaten te wachten heeft Feith ons wel aardig weten te verrassen. Deze genre-switch doet het goed maar mag bij enkele nummers misschien nog wel iets uitdagender, prikkelend en wellicht wat vrolijker. Nu hopen dat de volgende cd niet zo lang op zich laat wachten.

Tracks: I have done nothing/ Dance on time/ The options/ What pleases you the most/ Dawn of the day/ Blind dive/ Painting by numbers/ Ostrich/ Throw the stone/ Dirty laundry/ Honestly

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s