Ozark Henry, ‘Hvelreki ‘

OzarkHenry_Hvelreki_Cover
Released:
2010
Site: http://www.ozarkhenry.be/

Muzikale aurora borealis

Ozark Henry’s frontman behoeft geen introductie, Piet Goddaer heeft al genoeg werk op zijn naam staan – waaronder het met dubbel platina bekroonde ‘Birthmarks’ en ‘The sailor not the sea’. Na een rondreis en een labelswitch naar EMI is Goddaer weer muzikaal fris. Zijn eerste studioalbum sinds het gelauwerde ‘The soft machine’ heet ‘Hvelreki’ – een IJslandse gelukswens die zoiets betekent als ‘Moge een walvis aanspoelen op jouw strand’. Hij liet de productie ervan over aan Youth, die al samenwerkte met bands als The Verve en U2. De muziek is nog zoals we die van hem kennen: kwetsbaar en verfijnd, mede door zijn karakteristieke stem en de mix van electro, pop, rock en ambient. Maar de tracks zijn weer een stuk voller gearrangeerd dan op zijn vorige albums.

Goddaer toont met ‘Out of this world’ gelijk dat hij nog totaal niet over de top van zijn kunnen is als singer-songwriter. Vooral de climax in het eindrefrein is er een waar je rillingen van krijgt. ‘This one’s for you’ is een track die het goed zal doen bij het publiek, zowel door de tekst als door de muziek, want Ozark Henry is toegankelijker geworden voor het grote publiek dan in zijn beginjaren. Het tempo en de beat stromen vervolgens makkelijk door in ‘Eventide’. Wat ons het gevoel gaf dat we naar een lang nummer luisterden. Verbaasd waren we toen we ‘Godspeed’ hoorden; deze prijkte ook al op ‘Grace’ en ‘A decade’. Misschien een persoonlijke favoriet van Goddaer, die er bijna drie minuten aan toevoegde en deze versie tevens wat cleaner liet klinken dan het rauwere origineel.

‘Miss you when you’re here’ is, net als ‘Hvelreki’, een mooie liefdessmeekbede; het gehele album is trouwens een loversalbum te noemen. ‘A night sea journey’ is een wat experimenteler nummer en daardoor eigenlijk onze favoriet. Een song die ons intrigeerde door de vele ontdekkingen in de gelaagdheid. Met ‘Yours and yours only’ worden we lekker heen en weer gegooid tussen de breekbare subtiliteit van Ozark Henry en de losgeslagen bombarie van de gitaren en drums, die voluit worden gegooid. ‘See the lions’ bouwt mooi instrumentaal op naar een climax, om vervolgens heel bescheiden en zachtjes te eindigen, ons achterlatend met het gevoel naar een prachtig noorderlicht te hebben gekeken.

‘Hvelreki’ is een dynamische terugkeer van Ozark Henry met een verfrist geluid, zonder de eigen stijl te verloochenen. Toch deed het bij ons niet geheel de vonk overslaan, zoals vier jaar geleden.

Tracks: Out of this world /This one’s for you /Eventide /Godspeed /Miss you when you’re here /A night sea journey /Air and fire /Yours and yours only /It’s in the air tonight /Hvelreki /See the lions

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s