Norah Jones, ‘Little broken hearts’

norahjones_littlebrokenhearts
Released:
2012
Site: http://www2.norahjones.com/

Gebroken suikerhartjes

Het is al weer tien jaar geleden dat de zoetgevooisde Norah Jones het jazzgenre weer populair maakte met haar album ‘Come away with me’. Er werden haar dat jaar meerdere Grammy’s uitgereikt. Deze dame liet zich niet in dat ene genrehokje vangen en brak uit de jazzvorm op haar volgende platen. Zo ging ze country op ‘Feels like home’ en fuseerde lichte rock en jazz op haar vorige album ‘Fall’.

Haar vijfde plaat ‘Little broken hearts’ is ook een goed voorbeeld van haar muzikale geëxperimenteer. Mede doordat producer Danger Mouse, Brian burton, een behoorlijke vinger in de pap heeft gehad bij het schrijfwerk. Daarnaast speelde een tweede relatiebreuk een belangrijke rol in het creëren van deze nieuwe, meer speelse sound.

Haar rokerige, zoete, zalige stemgeluid bleef dan misschien wel ongewijzigd, de muzikale begeleiding veranderde des te meer. Niet langer worden de toetsen van de piano zachtjes gestreeld, we krijgen nu vuige gitaren, een snijdende strijkerssectie en pingelende pop synthesizers. Instrumenten die een betere invulling geven aan de soms donkere teksten.

Het luchtige gitaarspel evenals de synthesizerloop omsponnen met Jones’ engelenstem zijn dan misschien geen jazz, ze weten met hun zoete mix de luisteraar wel vast te houden. Het wordt een stuk funkier in ‘Say goodbye’ waarin ze haar relatie afsluit met de woorden ‘It’s alright, it’s okay, I don’t need you anyway’. Vrolijke electropop met groovy gitaarlijnen.

Je leven voortzetten na het beëindigen van een relatie horen we terug in het akoestische ‘Travelin’ on’ waar het gestrum van de gitaar simpelweg wordt bijgestaan door de dromerige cello en Jones’ falsetto stem. Ook single ‘Happy pills’ is een track die net als ‘Say goodbye’ niet misstaat op een cd over het herstel van hartenzeer. Vrolijk en opbeurend met een retropopgevoel.

Maar liefdesverdriet heeft ook zijn duistere kant zoals in titeltrack ‘Little broken hearts’ met zijn zwaardere drums of in de spookachtige, lange gitaaraanslagen van ‘Miriam’, waarin Jones zingt over het vermoorden van een liefdesrivaal.

Een scala aan gevoelens dus dat deze muziekdrager de luisteraar aanbiedt. Stuk voor stuk bezongen met dat zwijmelende stemgeluid van Jones. Een aanrader voor een ieder die aan een gebroken hart leidt.

Tracks: Good morning/ Say goodbye/ Little broken hearts/ She’s 22 / Take it back / After the fall / 4 broken hearts / Travelin’ on / Out on the road / Happy pills / Miriam / All a dream / I don’t wanna hear another sound

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s