Melomanics – Melomanism

MeloManics_Melomanism
Released: 2011
Site: http://www.melomanics.nl/

Mmmmelomaniacal goed

Na het debuut ‘The Grey Light’ is het een en ander veranderd binnen de elektro-rock band uit Heerhugowaard. In 2009 vertrok drummer Ben Olgers en nam Hans Groen de plek in. Een jaar later is het oprichter Jeroen Joosten die zich op andere muzikale projecten gaat toeleggen, maar hij ronde nog wel deze cd af. Ondank de veranderingen gaan Guido Schuurman (gitaar/bas/zang/synth) en Hans Groen (drums/percussie/zang) vol goede moed door. Met dit tweede album buigen ze af in de elektro-pop richting maar blijven voor de rest trouw aan hun sound. De invloeden van Daft Punk en Soulwax die we hoorden op de vorige cd zijn nog steeds aanwezig maar de heren brengen wel steeds meer een eigen geluid mee.
Het speelse intro van een naald die op de plaat gelegd wordt zet de toon en wanneer we de openingsnoten horen van het instrumentale ‘Likewine’ met zijn jaren tachtig synthesizer, bedeesde drum- en percussiewerk en uptempo beat komt het energieke, dansbare genot van de eerste cd bij ons naar boven. Een goed vervolg dus.

Gooi het brandalarm maar aan want ‘Burning’ gooit een flinke dosis kolen op het dansvuur. De bizarre synthloopjes in combinatie met het opzwepende ritme maken dit tot een niet meer te bedwingen vuur  dat uit de danssloffen slaat. Met ‘Feels right’ grijpt het tweetal terug naar de discojaren, erg relaxt zodat de voetjes even rust krijgen maar de oortjes daarentegen meer kunnen genieten van het gitaarspel.

Rechttoe rechtaan is ‘Lights go down’ met genoeg pep in het tempo om de dansvloer te vullen. De synthesizer werkt zich op de voorgrond met her en der een strakke gitaarlijn en drumbeat. ‘One day’ is ook een geen-gedoe track, iets waar de twee erg sterk in zijn. De simpliciteit in de teksten, het meeste door de mannen zelf ingezongen maar voor ‘FSCH’ en ‘Paranoid’ is toch de hulp ingeroepen van wat vrouwelijk schoons qua stemgeluid, maakt dit tot een stevig, bijna compact album. ‘Simian Sunday’ toont dat de band zeker niet vast zit in retro maar zich ook wel degelijk kan meten met de elektrorock bands van nu. Halverwege de track krijgen we even op ons donder met duister klinkend slagwerk.

Met de mix van gitaren en drums, elektronische beats en synthesizers weet het duo de rock-‘n’-tronics sound goed uit te dragen. Voor ons blijven de Melomanics het best wanneer ze live te bewonderen zijn de energie die in de shows zit is bijna explosief te noemen. Daarnaast hebben de keurige pakken waar ze in verschijnen ook hun charme, feestgedruis alom wanneer zij met dit nieuwe materiaal weer op de poppodia verschijnen.

Tracks: Likewine/ Burning/ Feels right/ Trust/ Lights go down/ One day/ FCSH/ By your side/ Killing the angel/ Paranoid/ Simian Sunday

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s