Manic Street Preachers, ‘Postcards from a young man’

ManicStreetPreachers_PostcardsFromAYoungMan_cover
Released: 2010
Site: http://www.manicstreetpreachers.com/

Om over naar huis te schrijven?

Daar waar de mannen van Manic Street Preachers vorig jaar met het album ‘Journal for plague lovers’ nog de trouwe fans wisten te bekoren door het gebruik van de laatste achtergelaten teksten van hun spoorloos verdwenen gitarist Richey Edwards, vermoeden wij dat ze met ‘Postcards from a young man’ eerder de mainstream radioluisteraars gaan behagen. Een nieuwe ronde in de alternerende succescyclus waarin ze al twintig jaar verkeren.

Wij zijn in ieder geval in dubio over het tiende studioalbum. Het is dan wel degelijk een echte Manics-cd, de door deze formatie geschreven nummers met politieke toon klinken toch een stuk vrolijker dan zijn voorganger, bijna terugdenkend aan de tijd van ‘Everything must go’.

De single, en tevens albumopener, ‘(It’s not war) just the end of love’ zet de toon voor de twaalf andere tracks. Volle arrangementen, uitbundige strijkers en een gitaarsolo die zo vanuit het songboek van Queen had kunnen komen. Iets verder in ‘Hazelton Avenue’ doet het gitaarwerk ook denken aan Bryan May’s bekende stijl. In ‘Some kind of nothingness’ wordt muzikale gast Ian McCulloch, van Echo & the Bunnymen, iets wat ondergesneeuwd door James Dean Bradfields volle vocalen en het bombastische gospelkoor. Zonde eigenlijk.

Duff McKagan van Guns N’Roses is ook gestrikt om mee te spelen. Zijn badass bass is terug te horen op ‘A billion balconies facing the sun’, waar we ondergedompeld worden door een rebellerende gitaarriff ondersteund door een strakke drummende hartslag. Hekkensluiter ‘Don’t be evil’ druipt van de twaalf songs nog het meest van de venijnige kritiek, welke wordt geaccentueerd door de scherpe instrumentatie.

Misschien is ‘Postcards’ dan niet wat we er van verwacht hadden – al wisten we natuurlijk niet wat we moesten verwachten van een post-Edwards Manic Street Preachers – maar daarom is het zeker niet een minder aangename luisterervaring. Eén ding is zeker: de heren gaan er na twintig jaar nog steeds vol enthousiasme voor en dat is duidelijk te horen.

Naast de gewone versie is er voor diegene onder ons die een exclusievere versie willen een postcards boxset, gelimiteerd à 500 stuks, waarin aardig wat extra’s is terug te vinden. Zoals een plakboek en dvd met de making-of van het album, natuurlijk de cd, een ansichtkaart voor ieder nummer en een t-shirt.

Tracks: (It’s not war) Just the end of love / Postcards from a young man / Some kind of nothingness / The decend (pages 1&2) / Hazelton avenue / Auto-intoxication / Golden platitudes / I think i found it / A billion balconies facing the sun / All we make is entertainment / The future has been here 4 ever / Don’t be evil

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s