Labasheeda, ‘The Twilight State’

Labasheeda_TheTwilightState
Released: 2010
Site: http://www.labasheeda.nl/

Getemde chaos

De Amsterdamse band gevormd rondom zangeres/gitarist/violist Saskia van der Giessen heeft sinds zijn ontstaan in 2004 zijn sporen verdiend in de undergroundscene. Zelfs na enkele wijzigingen in de samenstelling van de band is er niet opzienbarend veel veranderd aan de rauwe noise en indiesound die met het debuutalbum ‘Charity box’ werd gepresenteerd.Na geduldig te hebben gewacht, daarbij geholpen door de tussentijds uitgebrachte ep’s ‘A few of a population’ en ‘Circle’, is het tweede album ‘The twilight state’ gevuld met elf nieuwe tracks een feit. De nieuwe Labasheeda formatie, Arne Wolfswinkel (gitaar), Thanos Fotiadis (bas) en Dyan Ramekers (drums) samen met van der Giessen, is op elkaar ingespeeld mede door het grote aantal optredens dat ze in binnen en buitenland gespeeld hebben.

Het gruizig gitaarwerk ondersteund door strakke drums zet de toon voor dit album dat daarnaast bezield wordt door meer aanwezige trippy vioolmelodieën van Saskia’s hand. Iets wat zeker niet verkeerd is, ja we zijn lichtelijk bevooroordeeld hierin, helemaal in combinatie met haar melancholische rockstem die doet denken aan die van een jonge P.J. Harvey.

Album opener ‘Hackney’ begeleidt ons rustig de diepe muzikale wateren in voor ze los gaan en ons onderduwen in de chaos van noise. De verschillende tempo’s en ritmes volgen elkaar rap op waarbij de viool en new wave bas als een muzikale sorbet ons palet reinigen.

Ingehouden wordt erop ‘Headquarter’ die mede door de lichte inzet van de drums en eenvoudige gitaarlijnen meer als indiepop dan indienoise in onze oren klinkt. Iets waardoor wederom de viool zich meer in het oor kan spelen. Plankgas gaat het weer met ‘Indulgent’ waarbij de rauwe sound van eerder werk duidelijk terug te horen is. Ondanks dat wij voornamelijk van mooie melodieën houden zijn het juist deze krachtige songs waarbij Labasheeda zich laat gelden.

Aanrader is toch wel het wonderlijk mooie ‘The crash within without you’ welke gestaag zijn akkoorden opbouwt. Amper bijgekomen van dit schoons worden we weer flink door elkaar geschud met het kort maar krachtige ‘Way out’. Voordat we afsluiten met ‘Duplicated’ die qua sound en tempo al het voorgaande nog eens dunnetjes overdoet.

Na drie kwartier knoeihard genieten hopen we eigenlijk dat ze lekker op deze voet doorgaan. Volop spelen op verscheidene podia, wat plaatjes opnemen en zich ver weghouden van de mainstream‘De wereld draait door’ tonen.

Tracks: Hackney/ Bad news for batman/ Headquarter/ Winter/ Indulgent/ From you to me/ White leather/ The crash within without you/ Way out/ My first choice/ Duplicated

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s