La boutique fantastique, ‘La boutique fantastique’

laboutiquefantastique_laboutiquefantastique
Released:
2012
Site: http://www.laboutiquefantastique.com/

Absolutely fabulous

La boutique fantastique is het Rotterdamse duo Tijmen Bergman en Maurits Goossens, samen met acht talenten uit bands als Boom Boom du Terre en Kyteman’s hip hop orchestra. Met onder meer violen, cello, samples, draaitafel en goed gevulde blazers sectie weten de heren een verrassende mix te creëren. Wij maakten kennis met de band op Motel Mozaique 2011 waar ze het spits afbeten. Maar ze schoven ook voorbij op Lowlands, Oerol en Metropolis voordat ze in de Kytopia studio belanden, het label van Colin Benders ook wel Kyteman. Waar deze groep muzikanten op de creatieve plek is met genoeg ruimte voor experimenteren. Zo mixen ze op dit debuutalbum zoal chansons, klezmer, balkan, triphop, film- en klassieke muziek. Het resultaat is muziek van de straat, een levend wezen dat over pleinen danst met een gevoel van melancholie en mystiek. Daarbij maakt het niet uit of deze zich bevindt in Frankrijk, Spanje of de Balkan.

Albumopener ‘Le depart’ leidt ons de wereld van La boutique fantastique binnen. Waarna de spelende kinderen in ‘Schoolyard’ ons verder verwelkomen. Warm en vrolijk weet het aanzienlijke instrumentarium ons in te pakken met de speelse melodie. De blazerssectie maakt furore in het melancholieke ‘Here comes’, een slepende klezmer track.

Even dachten we een geheel instrumentale cd te hebben ontvangen maar er wordt toch gezongen al is het wel het ondergeschoven kindje op deze cd. ‘Bittersweet’ heeft een scattende Peter Dellensen die ook nog stemmig harmoniseert met Choklate verderop in het nummer. ‘We will cook you’ is duister en bijna machinaal net als ‘De fabriek’ uit van Giersbergens project ‘De beer die geen beer was’. De kerst is voorbij maar de jazzy sample uit Santa Claus Is Coming To Town vermengd met een vleug hip hop spreekt tot de verbeelding in ‘Ya better watch out’.

Bij Wilders zal het Oost Europese ‘Ispjenzola’ niet in de smaak vallen, wij kunnen de upbeat track met samples en mix van traditioneel en modern wel waarderen. Een adempauze is de jazzy sound van ‘Deserted’ waar wederom de blazers het initiatief nemen. Met accordeon, viool en vrouwelijke zang wordt de boel opgewarmd in ‘Floraison’ tot een zwoele Spaanse temperatuur. Afsluiter ‘Backdoor rumble’ neemt het zwoele gevoel over maar in een wat lager tempo met een dosis gesjirp en getwitter van gesampelde vogeltjes evenals instrumenteel gecreëerde fluitertjes.

Er staat een flinke tournee op de agenda waarbij de meeste Nederlandse zalen wel gesierd gaan worden. Mis ze de komende tijd dan ook niet want live doen ze hun naam pas echt eer aan.

Tracks: Le depart /Schoolyard/Here comes/Bittersweet/Round and round/We will cook you /The attic /Ya better watch out /Ispjenzola /Deserted /Floraison /Backdoor rumble

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s