Jason Robinson – ‘The two faces of Janus’

JasonRobinson_TheTwoFacesOfJanus
Released
: 2010
Site: http://jasonrobinson.com/

Mythologische jazz

Jason Robinson heeft dit najaar de Herculeaanse taak op zich genomen om naast zijn werk op het Amherst College ook drie albums uit te brengen. Naast ‘Two faces of Janus’ waar hij speelt met het New-Yorkse ensemble: Drew Gress, Liberty Ellman, George Schuller, Marty Ehrlich en Rudresh Mahanthappa, komt hij ook nog met ‘Cerulean Landscape’ samen met pianist Anthony Davis waarmee hij een muzikale collaboratie heeft opgebouwd, en ‘Cerberus Reigning’ het langverwachte tweede deel in de “Cerberus” trilogie, gevuld met Robinson’s solo electro-acoustische stijl.

De titel van de cd is afkomstig uit de Griekse mythologie, een gezicht kijkt naar het verleden en de ander naar de toekomst. Deze dualiteit is bekend bij de bi-coastal jazz muzikant en componist, hij staat bekend om zijn fusies tussen oldschool en moderne jazz in zijn composities.  Zijn liefde voor improvisatie is wat hem er toe dreef om Circumvention Music op te richten, een door artiesten beheerd label gericht op het helpen van improviserende muzikanten.

De tracks zijn instrumentaal gevuld met duetten tot sextetten, van alt sax, alto fluit en andere levendige muzikale structuren. De compositie is de basis voor het geheel maar deze wordt tijdens de solo’s op een magische wijze aangevuld. De tracks zijn expressief en emotioneel op hun eigen abstracte manier. ‘Return to Pacasmayo’ is met zijn lange twistende melodie een herinnerend aan de oude bebopstijl. Met zijn ruim 10 minuten worden we op een episch muziekavontuur meegenomen. Wat ook gezegd kan worden van ‘Tides of consciousness falding’ waar wij de sensuele invloeden van Ellington konden bespeuren zonder dat die de overhand nemen. Het blijft een echte Robinson plaat waarin elke noot telt en de vrije ruimte wordt gegeven aan de solisten.

Met de constant verschuivende tempos’ in ‘The elders’ worden we zowel aangetrokken als weggeduwd. Samen met de ritme sectie weet Robinson het gehele nummer ons als luisteraar gevangen te houden in deze ambiguïteit achtige ruimte, perfect aansluitend op de cd titel. Als solist heeft Robinson een warme vriendelijke toon, zowel bescheiden als de pan uit swingend. Op ‘Paper tiger’ samen met Gress en Schuller evenals in ‘Cerberus reigning’ zijn, zijn solo’s totaal niet opdringerig of over de top maar behouden ze wel genoeg interessante twist om naar te luisteren.

Robinson heeft met dit album ons zijn talent voor het muzikaal verhalen vertellen zeker onder de aandacht gebracht. De muze waren hem blijkbaar goed gezind. Een epische jazz cd is het uiteindelijke resultaat iets wat wij in ieder geval niet hadden willen missen.

Track list: Return to Pacasmaya/ The two faces of Janus/ The elders/ Huaca de la luna/ Tides of consciousness falding/ Cerbereus reigning/ Persephone’s scream/ Paper tiger/ Huaca del sol/ The twelfth labor

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s