Jane’s Addiction – The Great Escape Artist

Jane_sAddiction_TheGreatEscapeArtist_cover
Released: 2011
Site: http://janesaddiction.com

Verslavend goed

Dat “The great escape artist” pas het vierde studioalbum van het legendarische Jane’s Addiction is, is ongelofelijk. Waarschijnlijk hebben het overdadig drugsgebruik en de muzikale stoelendans rondom de positie van de bassist en de drie mislukte reünies daar iets mee te maken. Want de eerste twee releases Nothing’s Shocking (1988) en Ritual de lo Habitual (1990) zijn namelijk wel van grote invloed geweest voor bands als Red Hot Chilli Peppers en Guns ’n Roses.

Dit album is niet van de orde als die eerste twee platen maar dankzij de inzet van zanger, en mede-oprichter van het Lollapalooza festival, Perry Farrell, gitarist Dave Navarro, drummer Stephen Perkins, en gastbassisten Duff McKagan, Chris Chaney (speelde mee op Strays uit 2003) en Dave Sitek (TV On The Radio) kunnen we van een ingetogener alternatieve rock plaat genieten. Naast Duff McKagan (Guns N’ Roses, Velvet Revolver), die het maar zes maanden uithield voor hij opstapte, was Sitek zeer betrokken bij het schrijven van de songs.

Er wordt afgetrapt met de energieke track ‘Underground’, waarin Navarro een loei-hete gitaarsolo neerzet en Farrell’s stemgeluid weer als van ouds klinkt. Iets waar tijdens live optredens nog wel eens aangetwijfeld mag worden. De eerste single ‘End to the lies’ schurkt aan tegen de Nine Inch Nails sound. Donker en gruizig met een hypnotisersend stukje drumwerk van Perkins en lekkere gitaarlicks van Navarro.

De zwart witte toetsen vinden hun weg in het melodieuze ‘Curiosity Kills’ maar het is Sitek’s zware bass die uiteindelijk de aandacht opeist naast de bijna Trent Reznor-achtige zangpartij. Een lichte adempauze die onderbroken door de tweede single ‘Irresistible Force’. De opbouw tot het bombastische einde is om te smullen, en toe te schrijven aan de invloed van producer Rich Costey (Muse). De fans zullen het refrein zeker gaan meezingen bij optredens.

De ingetogen gitaarlijn van Navarro in ‘Broken People’ dompeld de ons onder in een dromerige melancholische sound. Farrell weet met zijn gevoelige vocals medeleven te wekken voor de hier gecreëerde, of misschien uit het leven gegrepen, bekende jonge vrouw.

De vreemde eenden in de bijt zijn het te zoete ‘I’ll Hit You Back’, de naar de Foo Fighters klinkende ‘Ultimate Reason’ en uptempo ‘Words Right Out of My Mouth’. Deze doen onder voor de power die in de rest van tracks te horen is. Dat geeft niet heel veel want hiermee laten de heren horen dat ze nog steeds experimenteren binnen hun eigen sound. Maar met deze tien songs hebben de koningen der alternatieve rock uit Los Angeles een waardige terugkeer gemaakt.

Tracks:  Underground/ End to the lies/ Curiosity kills/ Irresistible force (met the immovable object)/ I’ll hit you back/ Twisted tales/ Ultimate reason/ Splash a little water on it/ Broken people/ Words right out of my mouth

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s