Heather Nova, ‘300 days at sea’

HeatherNova_300DaysAtSea_cover
Released:
2011
Site: http://www.heathernova.com/

Zingende schipbreukeling

Als achterkleinkind van de bekendste piraat uit Bermuda heeft Heather Nova een diepe band met het land waar haar familie driehonderd jaar lang vertoefde. Zelfs nadat ze de wereld rondreisde trokken de wateren van Bermuda haar terug.

Inspiratie voor ‘300 days at sea’ kreeg ze toen een visser uit Bermuda haar terugleidde naar het wrak ‘Moon’, het schip waarop ze als kind was opgegroeid. Hij gaf haar ook het kompas van het gezonken schip. Vervuld met deze emotionele inspiratie kwam het besluit om weer een album met band te maken en hiervoor wist ze bij wie ze moest zijn. Haar oude bandleden bliezen het vertrouwde geluid nieuw leven in. In minder dan twintig dagen nam ze samen met gitarist David Ayers, producer (en echtgenoot) Felix Tod en drummer Geoff Dugmor de twaalf tracks op. Allemaal in haar eigen huis aan de kust, enkel en alleen gebruik makend van zonne-energie voor de instrumenten en de opnameapparatuur.

Het leven met al zijn ups en downs wordt bezongen in ‘Beautiful ride’. Hier wordt er muzikaal een positief geluid uit gegooid. De intro bouwt lekker op met zijn strakke drumbeat en warme gitaarloops. Als de zwoele, dromerige stem van Nova daar dan nog bijkomt, kan het leven zich geen betere reismuziek bedenken. De prachtige single ‘Higher ground’ schreef Heather na het lezen van een artikel over surfer Matt George, die na de tsunami in Indonesië met vrienden een boot huurde om op de eilanden mensen te helpen.

Kwamen de voorgaande tracks meer uit de zachte singer-songwriterhoek, dan is ‘Stop the fire’ een ferme protestsong met ballen en een lichte rocksound. Nova schreeuwt hierin om een geweldstop op haar geliefde eiland Bermuda. Ingetogen ballads zijn er ook op het album, zoals ‘Everything changes’, waarin Nova prachtig bezingt dat niets blijvend is en alles immer zal veranderen. Ook met ‘The good ship Moon’ weet ze de juiste emotionele snaar te raken, daarbij enkel geholpen door snaarinstrumenten.

‘Do something that scares you’ spoort aan om de koe bij de horens te vatten. Nova heeft het zichzelf vocaal niet gemakkelijk gemaakt, ze trekt hier haar gehele register open. Een song die zeker profijt heeft gehad van de toevoeging van een band is ‘I’d rather be’ met zijn drijvende kracht door de drums en gitaarlijntjes. Gecombineerd met Nova’s warme stem is dit een track met pit. Afsluiter ‘Stay’ geeft ons nog eenmaal Nova’s engelachtige vocalen, slechts lichtjes begeleid door de viool, melancholisch door het nummer heen gesprenkeld. Een welkome terugkeer naar haar gloriedagen, net als het volledige album.

Tracks: Beautiful ride/ Higher ground / Stop the fire / Save a little piece of tomorrow / Everything changes / Do something that scares you / The good ship moon / Turn the compass round / Burning to love / I’d rather be / Until the race is run / Stay

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s