GusGus, ‘Arabian horse’

GusGus_ArabianHorse_cover
Released:
2011
Site: http://www.gusgus.com/

Hoefjes van de vloer

IJsland heeft naast Sigur Rós nog andere muzikale exportproducten waaronder GusGus, de elektro/techno-soulband uit Reykjavik. Na wat verloop in de bezetting gedurende de laatste jaren is de band nu redelijk stabiel. Zo behoorde Emilíana Torrini ooit tot de groep, maar voor dit album zijn het Stephan Stephensen (aka President Bongo), Daníel Haraldsson, Birgir Þórarinsson (aka Biggi Veira) die ons de dansvloer op proberen te charmeren. Met de hulp van gastartiesten als Urður ‘Earth’ Hákonardóttir en Högni Egilsson.

Voor het achtste studioalbum ‘Arabian horse’ is gekozen voor een uiterst originele cd-presentatie, namelijk aan boord van een vliegtuig van Icelandair. Dit is een gave eerste keer in de geschiedenis van releases, op zo’n kleine 30.000 voet hoogte en dat zonder dat de vulkaan roet in het eten gooide.

Het instrumentale ‘Selfoss’ begint als een ravetrack zoals we die wel kennen van de Sensation White/Black evenementen, maar neemt in de laatste minuut een rare wending door te veranderen in een klezmersound van accordeon en banjo. Erg verwarrend. De dansvloer wordt dan vrijgemaakt voor ‘Be with me’, een song met warme soulinvloeden en de zwoele stem van Earth. De klezmer uit ‘Selfoss’ keert even terug in ‘Deep inside’ om vervolgens bedolven te worden onder een nietsontziende baslijn, die op zijn beurt weer wordt uitgebalanceerd door de vegende shuffle soundbite. Ook ‘Over’, met zijn eenvoudige hartslag dancebeat en spacey synths, doet het goed op de dansvloer. Wat avontuurlijker is ‘Within you’, waar de technobass in kickt en de zangpartijen ook wat intrigerender zijn.

Titeltrack ‘Arabian horse’ heeft niet overduidelijk dat Oosterse over zich dat je bij deze titel zou verwachten, maar een paradepaardje is het dan weer wel voor dit album. Zeker wanneer oud-bandlid Earth wederom haar stemgeluid toevoegt. De ruim acht minuten durende instrumentale afsluiter ‘Benched’ is de vreemde eend in de bijt, maar wel op een positieve manier. Hier worden de oortjes uitdagender geprikkeld en verlaten we de traditionele dance voor een shot Intellectual Dance Music.

Na 15 jaar meedraaien weet GusGus nog steeds een sexy mix van pop en underground dance neer te zetten en er een dansbaar album uit te gooien met hier en daar een kleine verrassing. Maar de gedroomde prins op het witte paard is het uiteindelijk niet geworden voor de dansscene. Leuk voor een avondje uit. Geef ons eerlijk gezegd toch maar het werk uit de beginjaren…

Tracks: Selfoss / Be with me / Deep inside / Over / Within you / Arabian horse / Magnified love / Changes come / When your lover’s gone / Benched

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s