Groove Armada – White Light

GrooveArmada_WhiteLight
Released:
2010
Site: http://www.groovearmada.com

Beken kleur: Black or White

Het is even geleden dat Tom Findlay en Andy Cato internationaal stevig greep hadden op de electro-scene zoals ze dat deden met ‘I See You Baby (Shakin That Ass) ooit geremixed door Fatboy Slim. Het wisselende succes van de vorige albums heeft daarentegen geen invloed gehad op de Londense Lovebox clubnights en festivals die zij organiseren.

Dit jaar slaat het tweetal – waarvan we ditmaal  niet zoveel verwachte – dubbel zo hard terug. Zo verraste ze ons in het eerste kwartaal met Black light en nu met zijn lichtere tegenhanger, gevuld niet zo zeer met remixen maar eerder herinterpretaties van de tracks van Black light, beide brengen ons terug op hun hand. Ook onze vooringenomen gedachte – dat is makkelijk cashen voor die Britten- was al gauw verbannen toen we merkten dat White Light een veel relaxter live gevoel heeft. Niet vreemd aangezien dit album ontstond door de tournee evolutie van de tracks van zijn voorganger.

Onze eerste kennismaking is het verlengde ‘Warsaw’, duidelijk dat dit een festival waardige track is. Het handgeklap, de live drums en het compacte prikkelende synthesizerwerk doet bij ons de feest zomer herleven. Het vele niveaus tellende trance-achtige ‘Time & space’ heeft subtiel wat weg van het werk van Moby.

Veel van het album lijkt te zijn ondergedompeld in de jaren 80 vooral ‘History’ met zijn electro-synth, retro-bass en voormalig UK Idols winnaar Will Youngs’ falsetto stemgeluid. Will trekt de track kwalitatief erg omhoog. Misschien ook een van de redenen dat we hem daarom twee maal terug vinden in de lijst want de cd wordt afgesloten met een minimalistische love-remix van deze song.

Het bijna 7 minuten tellende ‘Paper romance’ is flink verbeterd, ditmaal wordt het er wel gecasht op het potentieel van de herhaaldelijke muzikale opbouw. De nieuwe track tussen al de remixen is ‘1980’ doet zijn naam eer aan, door de kenmerkende aangename zangstem die de dansvloer opzweept. Meer pop dan wat we op de rest van het album te horen krijgen wat wel even prettig is om even op adem te komen.

Remixen zijn altijd tricky zeker als ze kort na het origineel worden uitgebracht maar deze cd is genoeg aangepast en we durven zelfs te stellen verbeterd dat hij zijn eigen plek heeft verdiend. Het dode gewicht van Black lights’ mindere tracks is verdwenen wardoor dit een zeer gestroomlijnde, commercieel toegankelijke geluidsdrager is geworden.

Tracks: Warsaw/ Time & space/ History/ Not forgotten/ I won’t kneel/Look me in the eye sister/ Paper romance/1980/ History (love remix)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s