Flip Kowlier – 10 Jaar Flip Kowlier


FlipKowlier_10JaarFlipKowlier

Released: 2011
Site: http://www.flipkowlier.be/

Vlamingen vieren feest

Pak de pinten erbij want het is tijd om iets te vieren. Nee, niet de vorming van het Belgisch kabinet maar het 10-jarig solo jubileum van Filip Cauwelier, oftwel Flip Kowlier. Al het prachtigs dat hij maakte met het West-Vlaamse hiphop consortium ’t Hof van Commerce zijn we natuurlijk ook niet vergeten. Maar de periode waarin hij zich richtte op de folkpop in Vlaams dialect wordt nu gevierd met het best-of album 10 Jaar Flip Kowlier. Hierbij deed hij een chronologische greep uit de vier albums “Ocharme ik”, “In de fik”, “De man van 31” en “Otoradio”. Wat zorgt voor een breed assortiment aan genres fanfare, pop, reggae, punk en grunge.

Album opener is het gezellig deinende ‘Kwestie van Organisatie’ waar het mondharmonica van Kowlier extra sfeer toevoegt. Hij is sowieso een muzikale duizendpoot zoals wel blijkt uit het aantal instrumenten dat hij bespeelt naast zijn zangpartijen op dit compilatie album. Gitaren, tuba, piano en synth niets is te veel.

De dosis grunge in ‘Welgemeende’ komt van zijn debuutplaat “Ocharme ik”. De fanfare song waar het tien jaar geleden allemaal mee begon ‘Min moaten’ waarin Kowlier zijn allerbeste vrienden even in het spotlicht zet. Hulde aan zo een vriendschap.

Het tempo gaat iets meer omlaag in het voortslepende ‘Ik Ben Moe’ maar wordt al gauw weer opgepakt in ‘Verkluot’ waar vrolijk bezongen wordt hoe verkloot het leven is. Ook het poppy klinkende ‘In de Fik’ van het gelijknamige tweede album is erbij. Het liefelijke liefdesliedje ‘Bjistje in min uoft’ wordt nog zoeter dankzij Geike Arnaert wiens stem een prachtige aanvulling is voor die van Kowlier.

Donkerder en intenser wordt het omstreeks ‘Geef mie een glas’ die gevolgd word door een fikse scheut punk met ‘De grotste lul van ’t stad’ die ook de soundtrack van ‘Ex drummer’ sierde. Na dit heftigs is het dan weer tijd om even lekker te chillen met ‘Donderdagnackt’, ‘Mo ba nin’, ‘Zwembad’ en Mama (nowo homme hon). Deze voornamelijk van zijn vierde album zijn een warme inleiding tot de ‘Geboren voe te leven’ een West-Vlaamse versie van born to be alive, uit ‘Het varken van Madonna’ en Hasta la vista’.

De teksten zijn dan een heus mysterie voor diegene onder ons die geen woord Vlaams verstaan maar dat heeft zijn charme want Kowlier weet toch te boeien door zijn warme stem en gevarieerde muzikale stijlen. Deze best-of cd bevat dan ook genoeg leuks om kennis te gaan maken met Kowlier.

Tracks:  Kwestie van organisatie/ Welgemeende/ Min moaten/ Ik ben moe/ Verkluot/ In de fik/ Bjistje in min uoft/ Angelo & Angelique/ Geef mie een glas/ De grotste lul van ’t stad/ Donderdagnacht/ Caravan/ Mo ba nin/ Zwembad/ Mama (nowo homme hon)/ Geboren voe te leven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s