Eefje De Visser, ‘De koek’

EefjeDeVisser_DeKoek_cover
Released:
2011
Site: http://eefjedevisser.blogbird.nl/

Goed gevulde koekjestrommel

Muziek zit Eefje in het bloed maar Nederlandse songs schrijven is iets waar ze zich pas sinds kort aan waagt. De overstap van Engels naar Nederlands gaf wel de ruimte om niet-conventionele liedjes te maken waar ze twee jaar terug de Grote Prijs van Nederland won. Eefje verdween even uit de publiciteit maar met goede reden. Ze schreef nieuwe songs en dook met haar vriend/producer Marcel Tegelaar, alias rapper Skiggy Rapz, de studio in om haar debuutalbum ‘De koek’ op te nemen.

‘De koek’ afdoen als singer-songwriter doet het tekort. Eefje’s fijne melodieën en betoverende zangpartijen, waar invloeden als Feist, Tori Amos,  en Fiona Apple te bespeuren zijn, hebben ook disco, folk, jazz en hiphop trekjes. Daarnaast zijn de songteksten als met een dichtershand geschreven. Een persoonlijk album over liefde, verlies en depressie.

Een alles opeisende liefde in ‘Genoeg’ waar Eefje’s fluisterstem gecombineerd met akoestische gitaar ons in hun ban krijgen. De toevoegingen van een koortje en de drums maken de song compleet. In vogelvlucht boven ‘De stad’ zien we hoe de welvaart zijn tekenen achterlaat op onze samenleving. De leegte en afstand die ontstaan door luxe. ‘In het gras’ is een eye-opener song waarin de eeuwige zoektocht naar compleet geluk wordt gestopt om eindelijk te gaan genieten van wat mooi en fijn is en je te neer te leggen bij het feit dat er ook minder leuke dingen in het leven zijn. Stevig tikt de uptempo beat van ‘Hartslag’ en de speels gezongen teksten variëren in hun ritme wat onze hartslag deed overslaan. Eenzaamheid vindt zijn plaats in de ‘Trein’ waar Eefje plaats neemt in de fluistercoupé en ons stilletjes toezingt om naargelang we verder reizen de volume en de intensiteit te laten toenemen.

‘Huis’ gaat over de tijd dat ze zelf niet zo lekker in haar vel zat. Gelukkig verjoeg ze het duister en kan ze er over zingen. De luchtigere titeltrack ‘De koek’ begint lichtjes maar geleidelijk aan bouwt het instrumentarium uit. Het gemis van een beste vriendin die emigreert wordt bezongen in ‘Schotland’ waar Eefje a capella van start gaat. De bas zet een fraaie discolijn neer in ‘Afdwaalt’. Zit je in een eenrichtingsrelatie dan is dit dé song voor jou. Afsluiter ‘Verdriet’ is met zijn ruim zes en een halve minuut de langste track op het album. Uitgerekt in zijn tempo, en meelevend in zijn tekst. En dan zonder het door te hebben is de koek op en zitten we nog na te genieten van de kruimeltjes. Nog lichtelijk betoverd door Eefje’s stem kan deze zoetekauw niet wachten op het volgende album.

Tracks: Genoeg/De stad/In het gras/Naast me/Hartslag/Trein/Huis/De koek/Schotland/Ik dacht na/Afdwaalt/Verdriet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s