Easy star all stars – First Light

EasyStarAllStars_FirstLight
Released: 2011
Site: http://www.easystar.com/artists/show/3

Op eigen benen

Waar voor heen de handen ineen werden geslagen om geweldige tribute albums te maken, zoals met Dub Side of the Moon (2003), Radiodread (2006), Easy Star’s Lonely Hearts Dub Band(2009) en de recentelijk uitgegeven re re dub Dubber Side of the Moon (2010) is gedaan, is er nu hard gewerkt door het easy sar collectief om een cd te maken met enkel en alleen origineel werk.

Een hele omslag, maar iets waar de bandleden hun gehele ziel en zaligheid in kwijt konden. Er werd de laatste paar maanden daarom flink meegeschreven door alle leden van het collectief terwijl er ook nog eens flink rond getourd werd. Daarbij zijn ze zeker niet vies geweest van de invloeden die zijn opgedaan tijdens de eerdere opnames. De hoofdmoot van de veertien tracks heeft zijn roots in  Reggea maar word flink aangevuld met sounds uit de R&B, Funk en Pop muziek.

Met Don’t stop the music wanen we ons weer op Jamaica, de relaxte traditionele blazers-  en ritme sectie zijn daar voor te bedanken evenals vocalist Menny More. Deze albumopener wordt ook nog eens in een vette dub versie aan ons voorgeschoteld maar dan als albumafsluiter. Waarbij we moeten toegeven dat de dub versie meer pit en groove heeft en dus eigenlijk onze voorkeur heeft.

Titeltrack First light schurkt aan tegen de Motown sound van de Temptations. Waarbij de soul verleidsters Joanne Williams en Kirsty Rock ditmaal sensueel hun stemmen verweven met de trompetten, saxofoons en trombones.

Wat zou een reggae album nou zijn zonder een nummer met een verwijzing naar de pretplant Marihuana? Hier vinden we die terug in On likkle draw, een echte meezinger al zeggen we het zelf. Het gezongen debat tussen de verbouwer en de politieagent toont de nodige humor van de muzikanten.

De basgitaar van Renard Shy sr. krijgt meer de vrije hand in Something went wrong daarbij een lichte melancholie toevoegend aan de songtekst. Bij In The Light krijgen we een upbeat ballad voor onze kiezen, vreemd genoeg wel met de zelfde songtekst als in Break of dawn, gevuld met fluwelen, harmonieuze zangpartijen van de souldames.

Gast artiesten zijn altijd welkom op de Easy star all star platen nu dus ook. Cas Haley, bij het zelfde label ondergebracht, doet hier een muzikale duit in het zakje wanneer hij de zangpartij voor Unbelievable voor zijn rekening neemt. En het geheel een wat meer pop sound meegeeft.

Voor een eerste stap buiten de gebaande paden van de tribute albums is dit geen verkeerd begin. De artiesten van Easy Star zijn er dan ook zeker in geslaagd een vermakelijk album te creëren met een lekkere groove. Qua timing zeker perfect een zonnig album voor de komende zomer.

tracks: Don’t stop the music/ Break of dawn/ First light (ramblin fever)/ One likkle draw (ft. Junior)/ Something went wrong/ Easy now star (ft. The medi)/ Universal law/ Paid my dues/ Reggae pension/ In the light/ Unbelievable (ft. Cas Haley)/ All the way/ I won’t stop/ Don’t stop the dub music

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s