Easy star all stars – Dubber side of the moon

EasyStarAllStars_DubberSideOfTheMoon
Released: 2010
Site:  http://www.easystar.com/artists/show/3

Rubbe dub dub…

Remixen zijn niet meer weg te denken uit ons muzikale landschap. Vooral in de dancescene viert de remix hoogtij. Wij zijn en blijven redelijk puristisch ingesteld. Vaak vinden we het origineel toch het beste. Maar we moeten onze mening in het geval van ‘Dubber side of the moon’ licht bijstellen. Het gebeurt niet al te vaak dat wij een remixalbum goed vinden, laat staan één met een flinke dosis reggae.

Easy Star All-Stars liet eerder met integrale re-dubs als ‘Dub side of the moon’ (‘Dark side of the moon’ van Pink Floyd), ‘Radiodread’ (Radiohead) en ‘Easy Star’s Lonely Hearts Dub Band’ (‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ van Beatles) horen een succesvolle combinatie gevonden te hebben. Hun geniale bewerking van het iconische Pink Floyd-album wordt nogmaals aangegrepen. Elke track op ‘Dub side of the moon’ werd door een unieke dubproducer onder handen genomen. Er zijn overigens wel vier bonustracks aan de negen bestaande toegevoegd.

Bij ‘Speak to me/breathe (in the air)’ zijn er wat veranderingen doorgevoerd. In vergelijking met het origineel is het instrumentarium geminimaliseerd en wordt er zwaarder ingezet op de blazerssectie. Dat roept een instant Jamaica feel op. We raden aan om het door Groove Corporation heruitgevonden ‘Time’ te beluisteren, de absolute topper van de cd. Met zijn dikke reggae baslijnen en ruimtelijke trancegeluiden valt dit in de categorie buitenaards goed en zou het nummer bijna aan Moby of Massive Attack toegeschreven kunnen worden. Seksueel en psychedelisch, een rake mix. Bijna onherkenbaar is Kalbata’s ‘Any colour you like’. Het is een uitermate trippy nummer door zijn overdadige gebruik van vage keyboardsounds evenals de erg op de voorgrond aanwezige drumbeat.

‘Brain damage’ veroorzaakt een genrebotsing. De remix omvat allerhande geluidjes en mengt het beste van de psychedelische rock van Pink Floyd met de deinende beats van de roots reggae. Meesterlijk gemixt door Adrian Sherwood & Jazzwad. De vier songs aan het eind van het album zijn een leuke aanvulling, maar ook sterk genoeg om los hun muzikale mannetje te staan. Vooral de ‘Money’-remix van The Mad Professor met zijn borrelende watersoundbites en J. Viewz’ ‘On the run’ met flamencogitaren vallen op.

Deze cd is opnieuw een veer op de hoed van het collectief, al vragen we ons toch af waarom juist deze songs zijn gekozen en er niet een nieuwe artiest is gereggaefied. Knap is het wel, om een cd tweemaal te ‘dubben’ met een totaal andere sound als resultaat. Een sound die je stereobassen lekker doet pulseren.

Tracks:  Speak to me/Breathe (in the air) (dubmatix remix)/ On the run (10 ft. ganja plant remix)/  Time (groove corporation remix)/ The great gig in the sky (dubphonic remix)/ Money (the alchemist remix)/ Us and them (dreadzone remix)/ Any colour you like (kalbata remix)/ Brain damage (adrian sherwood & jazzwad remix)/ Eclipse (victor rice remix)/ Step it pon the rastaman scene (border crossing remix)/ Money (mad professor remix)/ Time version (michael g. easy star all-star remix)/ On the run (j. viewz remix)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s