De Meisjes – Beter dan niets

demeisjes_beterdanniets
Released:
2012
Site:
http://www.demeisjes.net/

vrouw met de baard

Ondanks de vrouwelijke verwijzing bestaat de band De meisjes uit de Groningse broertjes Hulst, journalist Hans en de linkshandige auteur Auke, die op rechtshandige gitaren speelt, met daarnaast gitarist Christof Bauwens en percussionist Theun Supheert. Op dit debuutalbum kregen ze nog hulp van Ronald Maas op bas en in de blazerssectie van Jasper Gloerich, Ad Cohen, en Jos Reijnhout.

Ook al zijn de heren zeer bedreven in hun literaire beroepen, de liefde voor muziek was te groot om te negeren. Er is in de voorbije jaren flink geschreven en geoefend met als resultaat dertien variërende tracks binnen de lijnen van pop en indie.

De onderwerpen van de meeste liedjes zijn gespitst op het vrouwelijk schoon en de relaties die daarbij horen. De dames worden daarbij niet altijd even positief afgebeeld wat zorgt dat het album niet al te zoetsappig klinkt. De dertien tracks hebben soms een scherpe snede die naar voren komt in de maatschappelijk kritische ‘Kleren van de keizer’ en ‘De schaduw van het beest’.

Het koele, haast afstandelijke stemgeluid van Auke in ‘100.000 keer’ geeft ons een hoopvol gevoel ondanks het pijnlijke onderwerp van een gebroken hart. Daarbij beïnvloedt de trompet aan het eind van de track in zeer positieve zin. Voor de cd-release werden we geïntroduceerd met de kunsten van de heren in de popsingle ‘Doe wat je doen moet’, die onlangs ook nog werd voorzien van een humoristische clip.

De eighties synths vinden gretig aftrek in ‘Ontwaken en weer slapen’ over vrouwelijk bedrog. Het koele geluid wordt flink opgewarmd door de vlammende gitaarsolo. Een dualiteit die zowel in het gevoel van de tekst als in het arrangement doorstroomt. De jazzy kreunende sax in ‘Stuk voor stuk’ zet kracht bij de strijd tussen de seksen.

De muzikale geest van Doe Maar vinden we terug in het arrangement en melodie van ‘Het ruige land’. De bossa nova stijl laat zich horen in ‘Leeg en verlaten’ Maar als een blad dat omslaat klinkt het opeens een stuk somberder in ‘In mijn hoofd’. Het onderwerp in ‘Kleren van de keizer’ is evenmin positief maar weet ons door de speelse elektrische gitaarlijn toch meer te bekoren.

Was dit nog niet genoeg reden om de cd aan te schaffen? Dan wijzen wij graag op de gratis bonus-ep met zeven songs, waaronder grappige novelty track ‘Aardbeienjam die te downloaden is met de code die bij de cd geleverd wordt.

Track list: 100.000 keer/Doe wat je doen moet/Eiland/Ontwaken en weer slapen/Stuk voor stuk/Houten hoofd/De wind en de zee/Het ruige land/In mijn hoofd/Genoeg is genoeg/Kleren van de keizer/Leeg en verlaten/ De schaduw van het beest

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s