British sea power – Zeus e.p.

BritishSeaPower_ZeusE.P.
Released:
2010
Site: http://www.britishseapower.co.uk/

Goddelijk voorafje

British sea power is al een decennia bij elkaar – de broers natuurlijk nog langer- en de laatste tijd worden Scott Wilkinson (Zang, gitaar), Martin Noble (Gitaar, piano, keyboard), Neil Wilkinson (Basgitaar, zang, gitaar), Matthew Wood (Drums) geregeld bijgestaan door Violiste Abi Fry.

Eigenlijk hadden we dit jaar het nieuwe album Valhalla Dancehall verwacht maar deze werd om nog onbekende redenen verschoven naar begin volgend jaar. Maar gelukkig lieten de vijf uit Brighton ons niet hangen en brachten de ep Zeus uit al zou aangezien zijn lengte en aantal tracks het zo een album genoemd kunnen worden. De output van de band is ook niet mis, zo was er de in 2008 uitgebrachte fantastische ‘Do you like rock music’ en de sobere soundtrack van de in 2009 verschenen film Man of Aran.

Titeltrack ‘Zeus’ is gevuld met een flink portie indie gitaarwerk zoals we die kennen van de Maccabees, een ferme binnenkomer dat is een ding wat zeker is met zijn vrolijke volle sound van strijkers en gitaren aangevuld met de elektronische beepjes.

Abi Fry’s vioolspel wikkelt zichzelf door ‘Cleaning out the rooms’ naast het sterke gitaar- en licht aanwezige pianospel. Het minimalistische van deze song, mede door de ingetogen zang van Hamilton  is wat hem nog krachtiger maakt.

Het juweeltje op de ep is toch wel ‘Bear’ een nummer dat ons deze cd geregeld zal doen opzoeken. Een romantische ballad zoals we die wel kennen van British sea pwer met een blazerssectie op de achtergrond en delicate gitaarspel. Halverwege worden we dan verrast door een Muse-achtige keyboard break om je vingers bij af te likken.

Het is wel duidelijk bij het beluisteren van deze acht tracks dat er is geëxperimenteerd met de sound van de band en dat is zeker niet verkeerd. Zo nu en dan word de plank wel misgeslagen maar er daartegenover staan dan ook weer leuke ontdekkingen. Diegene die de cd kopen zullen ook nog een extraatje vinden in het door Neil Hamilton geschreven ‘Retreat’ de bonus track die overigens niet vermeld staat. Een volle 8 minuten extra playtime welke zijn gevuld met pulserende ritmes en zwevende loops van deze indie/newwave band.

Het is nu alleen de vraag of de tracks die op Zeus staan misschien als te experimenteel zijn bestempeld om op het nieuwe album terecht te komen. Wij houden dan ons hart vast dat wat erover is gebleven hopelijk niet al te flauw zal worden.

Tracks: Zeus/ Cleaning out the rooms/ Can we do it?/ Bear/ Pardon my friends/ Mongk/ Kw-h/ Retreat (unlisted bonus track)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s