Breathe Owl Breathe, ‘Magic central’

BreathowlBreath_MagicCentral
Released:
2010
Site: http://breatheowlbreathe.com/

adembenemend sprookje

Het indie folk trio Breathe Owl Breathe uit Michigan heeft met ‘Magic central’ alweer een vijfde lp op hun naam gezet. Met een uitstekende titel, aangezien de magie écht centraal staat op dit album. De charismatische folk die op het album staat, bestaat voor uit vluchtige fantasieën en menselijke emoties.
Micah Middaugh (gitaar, banjo, zang), Andrea Moreno-Beals (cello, piano, harp, zang) en Trevor Hobbs (drums) spelen al samen sinds 2004, maar toch moeten wij eerlijkheidshalve toegeven niet eerder van hen gehoord te hebben. Daar hebben we wel spijt van, want ze klinken erg verfrissend in het indie/pop genre. We doken dan ook even terug in hun eerdere werk. Conclusie: het is maar goed dat we met hen in aanraking zijn gekomen op ‘Magic central’, want pas hier horen we duidelijk een band die geheel op elkaar is ingespeeld en die heeft uitgevogeld hoe ze moeten klinken.

De warme tenor stem van frontman Micah heeft iets weg van Bill Callahan en smelt moeiteloos samen met de zoete stem van Andréa, die zelf niet onderdoet voor het geluid van Feist. Ook de muziek van zijn gitaar en banjo en haar cello weten zich in elkaar te verstrengelen. Daarbij worden ze bijgestaan door lichte elektronica en de strakke percussie van Trevor.

Licht snarengepluk op de akoestische gitaar is het eerste wat we horen van ‘Own stunts’. De minimale bezetting wordt voortgezet in het gebruik van piano en tamboerijn. Desondanks komt Micah’s stem nauwelijks boven het arrangement uit. De door Andréa verzorgde muzikale tegenhanger in de track ‘Dogwalkers of the new age’ is crisp en fris, wat het nummer een extra dosis mysterie meegeeft. Ze overtroefde naar onze mening zelfs de lead. Een hoogst wonderbaarlijk verhaal wordt ons voorgeschoteld met ‘Dragon’, waarin ons wordt verteld over een draak en prinses die met elkaar schrijven. De call en response zang tussen Micah en Andréa is hier het aangenaamst. De onschuldige en kinderlijke teksten dragen toch gevoelige subtekst met zich mee.

Het klinkt misschien wat vreemd aangezien we hen zelf nog maar pas hebben ontdekt, maar wij willen iedereen dit frisse indie geluid toch van harte aanraden. Al is het alleen al voor ‘Dragon’.

Tracks: Own Stunts,  Dogwalkers Of The New Age,  Parrots In The Tropical Trees,  Board Games,  Dragon,  House Of Gold,  Icy Cave Dancers,  Lake Light,  Sidehill Gouger,  Across The Loch,  Swimming,  Lions Jaw

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s