Black Mountain, ‘Wilderness heart’

BlackMountain_WildernessHeart
Released: 2010
Site: www.blackmountainarmy.com

Geslepen gesteente

Evenals labelgenoten ‘Wolf People’ zijn de heren en dame van ‘Black Mountain’ een onderdeel van de  psychedelische folk rock revival. Iets dat ze geheel niet onverdienstelijk doen. Zo stonden ze in het voorprogramma van Coldplays’ Twisted Logic Tour in 2005 en stond hun song ‘Stay Free’ op de soundtrack van de in 2007 verschenen Spiderman 3.
Dit afgelopen jaar waren de Canadezen onder andere te vinden op Dour, Incubate en het Take Root festival. Daarnaast hebben Amber Webber en Stephen McBean elk een uitstapje gemaakt naar een andere band. Iets wat toch altijd een verbreding van de muzikale horizon tot gevolg heeft. Want aanbeland bij het derde album zijn de ruwe randjes bijgeschaafd en afgevijld, de ellenlange jams van de vorige albums zijn hier een stuk ingekort en de tracks draaien nu meer om de samenzang tussen Amber Webber en Stephen McBean en de melodieën waarbij het speelse orgelwerk van Jeremy Schmidt niet mag ontbreken.

Opener ‘The hair song’ is gevuld met al het goede van de jaren zeventig. De harmonieën tussen de mannelijke en vrouwelijke stem en akoestische riffs ondersteund door speels orgelwerk. Een vrolijk nummer dat ons als luisteraar zeker deed uitkijken naar wat er nog meer ging komen. Ook ‘Old Fangs’ is een stevig nummer dat goed gevuld is met gierende riffs en dreunend drumwerk wat samen met het creepy orgelwerk een dreigend maar ook dromerig gevoel geeft.

Het kan overigens ook wat rustiger zo is er het melancholische ‘Radiant Hearts’ waar het tempo een stuk lager ligt en we met mooie samenzang en een akoestische gitaar en liefelijk orgelspel worden behaagt. Met ‘Rollercoaster’ wordt na een kalme intro alles weer opgetrokken en knallen we vol in een muur van geluid, deze tempo en volume wisseling wordt gedurende het gehele nummer nog enkele keren herhaald. Een echte achtbaan van een nummer. Heftigste song op dit album is toch wel ‘Let Spirits Ride’ de gitaren, bijna speed metal, gaan hier helemaal los evenals de vette drums. Afsluiter ‘Sadie’ is dan weer een mooie ballad met zijn harmonieuze vocalen die zich scharen tussen bescheiden melodieën en spaarzaam gebruikte instrumenten.

De band is duidelijk zich aan het aanpassen gelukkig wel zonder de sterke punten te verliezen. Ondanks dit alles zijn invloeden als ‘Led zeppelin’, ‘Black Sabbath’ en ‘Deep Purple’ nog duidelijk terug te horen.  Maar dat ‘Wilderness Heart’ een toegankelijker album is geworden is een ding dat zeker is. Mooi want ‘Black Mountain’ verdiend naar onze mening een grotere schare fans dan zij nu al hebben.

Tracks: The hair song, Old fangs, Radiant hearts, Rollercoaster, Let spirits ride, Buried by the blues, The way to gone, Wilderness heart, The space of your mind, Sadie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s