Ayo – Billie-Eve

Ayo_Billie-Eve
Released
: 2011
Site: www.ayomusic.com

Dubbele bevalling

Singer-songwriter Ayo heeft een druk 2010 achter de rug. Ze beviel van haar dochtertje en heeft tevens deze cd opgenomen. Om deze dubbele bevalling te vieren gaf ze dit derde album dezelfde naam als haar dochtertje ‘Billie-Eve’. Deze cd is in vergelijking met voorgangers ‘Joyful’ (2006) en ‘Gravity at last’ (2008) een stuk ruwer en gevarieerder in zijn sound. Mede door de muzikale gasten als Craig Ross de gitarist van Lenny Kravitz, rapper Saul Williams, Matthieu Chedid en Gail-Ann Dorsey de bassist van David Bowie. Zo zijn de akoestische gitaren van de eerdere albums bijna geheel verruild door elektrische. Er wordt geen echte muzikale kleur bekend waardoor we mogen genieten van stukjes reggea, pop, rock, en sluimerende blues allemaal verweven met zeer persoonlijke teksten.
Albumopener ‘How many times’ is een goed voorbeeld met zijn geswitch tussen relaxte reggae en snerende gitaar rock. Hier houdt Ayo zichzelf evenals ons, de luisteraar, een confronterende spiegel voor over hoe vaak we de fout ingaan.

Eerste single ‘I’m gonna dance’ kan en mag zeker een hoge plek in de dance-charts verwachten. Hij begint een stuk ruiger dan de vorige track met een drum solo die al gauw wordt bijgestaan door de krachtige stem van Ayo. Ditmaal in bijtende vrouwenrock stijl zoals we die kennen van Anouk. Een erg positieve track over de schoonheid van de vrouw.

We worden over het gehele album heen en weer gegooid qua gevoelens vooral de rustig klinkende songs, zo ook weer met ‘Black spoon’ De blues pop sound druipt door in de teksten over drugs gebruik en het verdriet wat daarbij te pas komt. Ook ‘Julia’ is een emotionele track over een klein kindje met een ongeneeslijke vorm van kanker.

Gelukkig zijn er dan ook de tegenhangers die ons weer uit die emotionele dalen halen. ‘Real love’ met zijn vrolijke piano begeleiding, reggaebeat en choppy gitaarwerk bezingt de spirituele liefde voor een kind. Een populair onderwerp bij artiesten die net ouders zijn geworden. Maar ook ‘My man’ die de funky sound draagt van huilende gitaren en de lichte roffel op de achtergrond van de drums. Op het uiterst korte ‘Believe’, waar Billie-Eve de woordspeling op is, kunnen we genieten van de stem van Saul Williams die een stevige ondergrond neerlegt voor de vrije vocale harmonieën van Ayo die ook de elektrische gitaar hierbij ter hand nam.

We worden dan als afsluiter lekker vrolijk gemaakt met de Jackson 5 cover ‘I want you Back’. Waarbij het verbijsterend is hoe dicht Ayo bij het stemgeluid van de jonge Micheal komt. Een emotionele rit is deze cd wel maar wel een die we graag nog eens ondergaan.

Tracks: How many people/ I’m gonna dance/ Black spoon/ I can’t/ Flowers/ Real love/ Julia/ My man/ It’s too late/ Who are they/ We’ve got to/ Before/ It hurts (ft. Matthieu Chedid)/ Believe (ft Saul Williams) / I want you back

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s