Moi, le voisin – ‘Idiots’

Moi, le viosin1
stijl:
folk/indie/akoestisch/singer-songwriter
wat: cd
label/eigen beheer: eigen beheer

Het Utrechtse trio Moi, le voisin, bestaande uit Benjamin van Vliet, Laurens Ham en Lot Broos, is al sinds 2005 creatief bezig en dat heeft ze een opmerkelijk eigen geluid opgeleverd. Vooral op dit album vinden we een interessante mengeling van culturen terug met stijlen als tango, Ierse folk en klezmer, die daarnaast afgewisseld worden door degelijke indie-nummers. Dit alles doen ze met het meest minimale aan muzikale middelen, wat ons het gevoel geeft dat we deze band niet alleen op een festival, maar ook in een gezellige pub zouden kunnen gaan beluisteren.

Benjamin, de leadzanger met zijn melodieuze stemgeluid, speelt ook akoestische gitaar en accordeon, Lot, het vrouwelijke lid van de band, speelt cello en doet ook achtergrondzang, waarbij zij zowel bij de harmonieën als het in canon zingen in bijvoorbeeld het nummer ‘My Man In The River’ een mooie tegenhanger is van Benjamin. Laurens neemt basgitaar, toetsen, melodica en achtergrondzang voor zijn rekening.

Nu, een kleine twee jaar na hun eerste cd ‘Viola’, komen ze met hun tweede zelf uitgebrachte album. ‘Idiots’ heeft zoals eerder gezegd een grote variatie aan muziekstijlen. Zitten we namelijk eerst naar een folknummer als ‘After The Riots, A Ruin’ te luisteren, krijgen we enkele nummers later een waarschuwend kinderlied. En ook de lengte van de nummers varieert erg; sommige zijn nog geen minuut lang en andere duren bijna 6 minuten, dit zorgt er dan ook voor dat het album in een verrassend gevarieerd tempo aan ons voorbijtrekt.

We hebben wel een minpuntje: namelijk het wat abrupte einde van ‘Bird (Reprise)’. We dachten zelfs even dat onze cd-speler oversloeg, maar dat zijn we al weer gauw vergeten wanneer we het melodieuze ‘My Man In The River’ horen en daarnaast het leuke live einde bij het nummer ‘Defeat’.

De songteksten, soms donker en aan de cryptische kant, zorgen er zeker voor dat Moi, le voisin niet in de dertien in een dozijn categorie valt. Ze zijn waarschijnlijk mede ontstaan door, de naar eigen zeggen, muzikale invloeden van REM, Type O Negative en Flaming Lips. Maar het trio uit Utrecht haalt ook inspiratie uit andere hoeken zoals Jacques Brel, Patti Smith, 16 Horsepower en Róisín Murphy.

Wie de cd wil kopen zal naar één van de live-optredens moeten gaan of de groep e-mailen vanaf de officiële website, aangezien ze nog niet in de vakken bij de lokale platenboer staan. Maar naar onze mening is ‘Idiots’ dat beetje extra moeite meer dan waard.

aantal tracks: 13
speelduur: 40:14 minuten
site: http://moilevoisin.bandcamp.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s