Project Wildeman – ‘Cirkel Der Beschaving’

project wildeman
stijl:
experimenteel/poëzie
wat: mini-album
label/eigen beheer: eigen beheer

Al enkele jaren is Project Wildeman bezig, met een innovatief idee, om muziek en poëzie te combineren. Dichter (en Grote Prijs-finalist) Robin Block weeft de woordencombinaties op zo’n manier dat ze een eigen ritme krijgen. Daarbij wordt hij begeleid door percussionist Maarten Vinkenoog (bongo), Sven Hamerpagt (gitaar) en Milan Mes (trompet en samples). Dit viertal had zeker niet misstaan als Beat Poets in de jaren zestig. Nu komen ze met hun eerste album ‘Cirkel Der Beschaving’. Dit is geen cd die je bij de eerste keer luisteren al meteen op zijn inhoud kunt waarderen. Wij konden, pas na meerdere malen, de geraffineerde muzikale en vocale uitingen van de vier heren appreciëren.

Het idee achter het project is de figuur Wildeman die de cirkel van beschaving doorloopt waarbij verschillende thema’s aan bod komen. Zoals in ‘Jij En Ik’ waar de eenling tegenover de betonmassa van de stad staat. Ook de drukte van de huidige vierentwintig uurs economie en de bijbehorende forenzen wordt vertolkt in ’24-uurs Metronomie’. ‘Blijf Bewegen’, waar op een meesterlijke manier de tekst “tijd tikt door” wordt gebruikt, verraste ons nog het meest. Het lijkt of je werkelijk de tijd voelt wegtikken in de verschillende tempo’s.

We hebben hier te maken met meer dan alleen maar muziek of poëzie, en dat laat zich niet echt vertalen naar een digitale muziekdrager. Helemaal duidelijk wordt dat als we de hoes bekijken. Met illustraties van Lotte Klaver, aparte foto’s van Marscha Jansen en de vormgeving van Martijn van der Riet die tezamen even wonderlijk aandoen als de teksten, die doorlopend over de bladzijden heen geschreven staan.

Deze fusie van muziek en poëzie zal niet naar ieders smaak zijn, wij hadden in het begin ook onze bedenkingen. Maar voor eenieder die niet bang is om iets nieuws en anders te proberen, is het een heuse aanrader. Want anders is Project Wildeman zeker.

aantal tracks: 7
speelduur: 26:25 minuten
site: http://www.projectwildeman.nl/‎

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s