Mala Vita – ‘En Exilio’

mala vita
stijl:
mestizo/ska/punk
wat: cd
label/eigen beheer: Foreign Media Music

De muziekstijl Mestizo is in de zomermaanden zeer in trek. Niet gek, want het is geweldig om naar te luisteren en op te dansen in het festivalseizoen. Namen die hierbij dan al gauw het eerste bij ons opkomen zijn Manu Chao en Gogol Bordello. Maar ook dichter bij huis is er een groep te vinden die deze stijl met verve hanteert. Mala Vita, waarvan de leden verspreid over de randstad wonen, kan er namelijk ook wat van. Ze hebben al een behoorlijks reeks aan indrukwekkende optredens achter de rug. Waaronder meerdere optredens op Lowlands en Noorderslag en een grote tour door Mexico en enkele kleinere door Europa. Daarnaast staken ze in 2005 ook nog een Essent Award in hun zak.

Nu is er dan het derde album ‘En Exilio’, wat “in ballingschap” betekent. Die titel is zeer goed te begrijpen vanuit het gegeven dat de meeste van de bandleden hun eigen land zijn ontvlucht door de verschrikkelijke oorlog in ex-Joegoslavië. Dit heeft ook invloed gehad op hun teksten. Maar ondanks de pessimistische onderwerpen zoals eenzaamheid en oorlog is het toch een waar feest om naar te luisteren.

Mala Vita weet vanuit verschillende muzikale windstreken, waaronder bijvoorbeeld Balkan punk, Zuid Amerikaanse son en Caribische ska/reggae, een geweldige mix te maken. Er is niet alleen een verscheidenheid aan stijlen te horen op deze cd, ook de diversiteit van de leden zelf komt terug. Dit door de vele talen waar de nummers in gezongen worden. We worden bestookt met Italiaans, Servo-Kroatisch, Engels, en Spaans en zelfs mengelingen daarvan. MultiCulti ten top dus.

Nummers als: ‘Ritmo Di Protesta’, ‘Give It Up’, ‘Sljivovia’ lokken dan ook na het eerste refrein de luisteraar al mee om actief deel te nemen. Wij begonnen in ieder geval al rap luidkeels mee te zingen. Maar buiten de verscheidenheid aan intense songs zijn er ook wat ingetogenere; zoals ‘Addio’, ‘Don’t Leave Me Lonely’, ‘Oko Moje’, welke allemaal mooi met met de rest verweven is op dit album, zodat er kleine oases van rust onstaan. Onze favorieten uit de reeks waren toch wel ‘God Is A Gypsy’ waar we een Rammstein gevoel bij kregen, het rustige en melodische ‘Oko Moje’ en ‘Sljivovia’ waar op een fluisterende manier bijna naar ons geschreeuwd wordt.

Het album is gemixt door niemand minder dan Werner Pensaert, die al eerder gewerkt heeft aan albums van bijvoorbeeld Live, K’s Choice en Zita Swoon. En er zijn ook enkele gastartiesten aan de line-up toegevoegd. Waaronder de rapper Salah Edin die terug te horen is in het eerste nummer ‘Ritmo di Protesta’.

‘En Exilio’ is typisch zo’n cd die perfect is voor de komende zomermaanden. Waarop je met een lekker pilsje in de volle zon kunt rondspringen. Mala Vita is zowel volgens ons als de festivalprogrammeurs een perfecte band om te boeken voor een muziekfestival, de zomeragenda van de formatie vult zich namelijk alweer lekker. Want niemand kan zich bedwingen bij het feestgedruis dat de band oproept.

aantal tracks: 13 + 1 bonustrack
speelduur: 52:34 minuten
site: http://www.malavita.net/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s