The Tunes – ‘Pududu!’

the tunes
stijl:
pop/folkrock/folk ‘n roll
wat: cd
label/eigen beheer: Rough Trade

Het jonge Amsterdamse vijftal van The Tunes is sinds 2006 enthousiast in de weer om hun plekje in de muziekindustrie te veroveren. Vol elan wordt er volop gespeeld en dat valt niet alleen ons op, zo werden ze door 3VOOR12 al snel opgemerkt wat uiteindelijk weer leidde tot extra optredens in het land en zelfs wat airplay. De drive van de jongens is bewonderenswaardig en goed terug te horen in hun vrolijke nummers.

Vanaf dit najaar kunnen we ons gaan vermaken met het debuutalbum ‘Pududu!’ waar zowel ‘Damn Fine Scissors’ als ‘Pududu!’ van de in 2007 uitgebrachte ep op staan. Deze twee tracks vullen het geheel aan tot 14 nummers binnen een schamele 36 minuten. Dat betekent dat er in een uitermate hoog tempo gespeeld wordt en dat de songs barstensvol energie zitten en verdomd opgewekt klinken. The Tunes komen dan ook als liveband nog het beste tot hun recht, want daar krijg je de volle laag van hun enthousiasme en uitbundigheid.

De gebruikte instrumenten, zoals de contrabas, trekharmonica, drums, wasbord en gitaren zijn vooral die we kennen uit de folk en grassyblues, maar deze jongens halen er zo veel meer dan dat uit. Door het kenmerkende geluid van de trekharmonica heeft het geheel soms iets Frans over zich, iets wat ons dat heerlijke zomerse vakantiegevoel geeft. Met het titelnummer ‘Pududu!’ pakken ze dit helemaal goed aan door ons in het Frans toe te zingen. En we betrappen ons zelf erop dat we mee zitten te fluiten bij ‘Hard To Say’, super aanstekelijk.

De onderwerpen van de tracks liggen nogal uiteen en er moet ook niet te zwaar aan getild worden, zo wordt er gezongen over de liefde, een favoriet chipje en een bekendheid in ‘Elizabeth Taylor’ en we eindigen bij het geloof met ‘Jesus Was Too Biblical’. Dat de heren allemaal hun steentje bijdragen bij het zingen stemt ons helemaal vrolijk. De meerstemmigheid is er een van positiviteit en vrolijkheid. Zo zijn we dan ook meer dan bereid het goede medische advies dat in ‘Apples’ wordt bezongen op te volgen.

Voor we het goed en wel weten zijn we al door de cd heen en glimlachend drukken we op repeat om het geheel nog eens dunnetjes over te doen. Ja, de Tunes zijn speelsheid ten top iets dat we terug horen in hun muziek maar ook door het grappige stickerplakboekje dat bij de cd geleverd wordt. Interactief bezig zijn met de bandleden en de door hen bespeelde instrumenten. Leuk extraatje dus naast dit geweldige debuutalbum.

aantal tracks: 14
speelduur: 36:20 minuten
site: http://www.thetunes.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s