Backspin – ‘Blue Sand’

backspin
stijl:
alternatieve rock/hardrock
wat: mini-album
label/eigen beheer: eigen beheer

Dit is niet de raggende rock die we al vaak genoeg horen. Het viertal Backspin weet, namelijk door het invoeren van rustigere periodes in de songs, de echte rock-momenten de kracht van een donderklap mee te geven. Daarnaast hebben ze ook een behoorlijke portie melancholie toegevoegd aan de ballads. Hoewel Jerry, met zijn krachtige en meeslepende stemgeluid, als zanger staat vermeld, doen de andere drie leden ook een fikse duit in het zangzakje.

Bij opener ‘Pulse’ weten we meteen dat we kunnen gaan genieten van een goed samenwerkende band. De stemmen harmoniseren en door hun verschillende muzikale verledens brengt ieder duidelijk iets eigens mee. ‘Glowing Days’ springt er uit als één van de betere, en daarnaast ook één van de rustiger tracks. Lekker meezingbaar met teksten als “Hey now I know you’ve got something to say now”. Wat bij live optredens toch altijd wel fijn is.

Titeltrack ‘Blue Sand’ is gevuld met lekkere gitaar-uithalen en meerstemmige dynamiek van de heren. Bassist Twan en drummer Tim zetten ook een strakke backline neer, en tussendoor weet Rob met zijn gitaar muzikaal te fantaseren. ‘Blue Sand’ is duidelijk de wat alternatievere song van de zes en naast ‘Glowing Days’ onze favoriet.

Het militaristische ritme dat Tim neerzet in ‘Slowround’ is een perfecte tegenhanger voor de melancholieke stem van Jerry. Het tempo wordt tegen het einde wat opgeschroefd en dat geeft ons de kans even los te gaan met hoofd en haardos. ‘Part Of The Plan’ klinkt ons hier en daar wat bekend in de oren, en niet op een vervelende manier. Met duidelijke invloeden van jaren ’90 rock en grunge. Een retro-gevoel waar we ons even lekker niet schuldig over hoeven voelen. We sluiten af met de rocker ‘Soon’. Hopelijk is het een belofte dat we snel meer van Backspin zullen horen.

En het is maar te hopen dat de mannen de bij de Grote Prijs van Rijnmond en Voorne Putten gewonnen optredens niet door hun vingers laten glijden zoals de blauwe korrels zand op de hoes. Ons advies: nog iets meer de schouders eronder, zodat de groep wat bekender wordt, want deze cd verdient een uitgebreider vervolg. Wil je meehelpen omdat te laten gebeuren dat kan want de jongens zijn al aan het sparen bij Sellaband om een volwaardig album op te kunnen nemen.

aantal tracks: 6
speelduur: 25:04 minuten
site: http://www.backspin-band.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s