This Leo Sunrise – ‘The Boat Ashore’

this leo sunrise
stijl:
roots/americana/slowcore/folk/singer-songwriter
wat: cd
label/eigen beheer: eigen beheer

Met de komst van Chris Muller begin 2009 is This Leo Sunrise weer een vijftal. Al waren ze als viertal ook niet te stuiten toen ze even geen drummer tot hun beschikking hadden. Zoals goed terug te horen is op, de in 2007 uitgebrachte, ‘Koewacht’. Na de komst van de nieuwe rekruut duiken ze wederom de “studio” in en brengen ons ditmaal ‘The Boat Ashore’. Een, naar de bands eigen zeggen, conceptalbum dat ons leidt langs onderwerpen als (Neder)land, water, geschiedenis, heden en toekomst.

Maar ook zonder de creatieve gedachtegang van het gehele concept te volgen is het goed mogelijk om te genieten van de betoverende songs. Daar waar de onderwerpen wat duister en treurig zijn, worden ze muzikaal verlicht en opgevrolijkt door de instrumentatie en het zwierige gevoel, wel bekend vanuit de oude folkstijl.

Opener ‘The Mousetrap’ lijkt wat rauw en schokkerig wat sommige luisteraars misschien niet zal bevallen maar bijt daar zeker even doorheen. Want Jacco van Elst (zang) en de multi-instrumentalisten Leo Meijer (bas, melodica, harmonium), Violet Meerdink (viool, cello, zang), Chris Muller (drums, zang) en Serpentien (gitaar, harmonium, piano, zang) hebben met ondermeer ‘Monster, Darling’ en ‘Vulcans’ twee tracks gemaakt die onze snaren van het hart stevig beetpakken en niet meer loslaten. Waarbij de samenzang van Jacco en Violet hier even aangenaam klinkt als bijvoorbeeld die van Damien Rice en Lisa Hannigan.

De hoes die we deze keer onder ogen krijgen is een kleurig geheel waar stukjes songtekst deel uitmaken van de door Jochum Beetsma-Riegstra getekende illustraties. Dat de geschreven teksten daarbij iets afwijken van de gezongen versies nemen we daarom graag voor lief. Verrassend detail is dan ook dat het korte, instrumentale ‘Factory’ toch tekst blijkt te bevatten.

Al met al is ‘The Boat Ashore’ van dit Utrechtse gezelschap een goed geslaagde cd, met leuke verrassingen en een aantal sterke songs die je zeker zullen aangrijpen.

aantal tracks: 8
speelduur: 34:57 minuten
site: http://thisleosunrise.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s