Joep Pelt – ‘I’m Off’

joep pelt
stijl:
pop/blues/rock/world
wat: cd
label/eigen beheer: Excelsior Recordings/V2 Music

Joep Pelt is naast muzikant ook een vervent globetrotter. Deze twee passies weet hij goed met elkaar te combineren en bij beide is hij grensoverschrijdend. Zijn reizen naar bijvoorbeeld de continenten Afrika en Amerika zijn gevuld met studies naar, en het beoefenen van, de lokale muziekstijlen.

In 2007 heeft hij Bamako, de hoofdstad van Mali, aangedaan en heeft daar zelfs in 2007 ‘I Yougoba’, een samenwerkingsproject met Lobi Traoré, opgenomen. Waarbij wij gelijk denken aan de zomerse klanken van een ander stel Amadou & Miriam. Op zijn eerder uitgebrachte albums wist hij de muzikale culturen al uitstekend te reproduceren, met natuurlijk her en der veranderingen en zijn eigen inbreng. Zoals de Mississippi blues op zowel ‘It Is What It Is’ uit 2006 en ‘Stick It In’ uit 2004.

Zijn nieuwste solo-creatie is dit keer uitgebracht bij Excelsior Recordings. Waar, op voorwaarde dat hij al zijn geleerde muzikale kunsten gebruikt, Joep volledig carte blanche kreeg van Ferry Roseboom voor de invulling van de cd. Het resultaat, ‘I’m Off’, wat volgens ons een zeer passende titel is voor zo’n bereisde muzikant, is nu een stuk moeilijker te categoriseren dan zijn voorgaande. Het is een wereldse melange geworden. Tuurlijk zijn de voorliefdes van de blues en jazz met de Afrikaanse beats nog terug te horen. Joep heeft er nu wel een dosis pop aan toegevoegd en dat alles tot een coherent geheel weten te maken.

De blues en zijn vele subcategorieën hebben zoals gezegd wel de overhand, maar we worden getrakteerd op meer dan dat alleen. Zo krijgen we ook de ballad ‘Crawl’ uit de Balkan, de met Afrikaanse soukous gevulde ‘Hypochondria’. Het rustige singer/songwriter liedje ‘Sparkling Pacific’ is er dan ook nog en de plaat wordt fenomenaal afgesloten met de flinke gospeltrack ‘Good Old Days’.

Wij zouden denken met al dat reizen dat het een wonder kan zijn dat hij nog tijd over heeft om ergens te spelen of zelfs maar een album op te nemen. Maar klaarblijkelijk weet hij toch steeds gaatjes in zijn agenda te vinden. Zo heeft hij al op de Nederlandse podia gestaan van onder andere het North Sea Jazz Festival, Festival Mundial, en Oerol en in de States kreeg hij al zelfs twee keer de kans om op het bekende SXSW festival te spelen. Voorlopig zullen we hier moeten wachten totdat hij is wedergekeerd van zijn nieuwste studietrip naar Afrika voordat we hem live kunnen gaan zien en horen.

aantal tracks: 12
speelduur: 46:22 minuten
site: http://joeppelt.net/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s