Raffa – ‘Ven Conmigo’

raffa
stijl:
wereldmuziek/flamenco
wat: cd
label/eigen beheer: eigen beheer

Raffa maakte al hun opwachting op verscheidene jazz- en poppodia, en was zelfs te bewonderen tijdens Festival deParade. Optredens waarmee het vijftal aantoonde genoeg noten op de zang te hebben om een album uit te brengen. De cd-release in het Nijmeegse LUX, thuisbasis van de band, werd dan ook goed bezocht. De titel ‘Ven Conmigo’ (kom met me mee), klinkt al erg uitnodigend, net als de foto die op de hoes prijkt. Deze oogt even passioneel en temperamentvol als de muziek die zich op de cd bevindt. Een dame omgeven door rookslierten, haar hand uitnodigend naar ons uitgestrekt. Deze geste nemen we maar wat graag aan.
Marlies Garritsen die naast de zangpartijen ook nog eens een groot gedeelte van de teksten schrijft, verzet geen half werk. Zo nam ze lessen Spaans en Portugees om de inspiratie die ze kreeg van Ojos De Brujo te kunnen bewerkstelligen. Overigens is de overeenkomst met Ojos de Brujo minimaal en gaat deze alleen op voor de keuze van het genre en de taal. Marlies warme stage-pressence is eveneens zeer toepasselijk, deze muziekstijl schreeuwt er bij live optredens gewoonweg om, om dansend begeleid te worden. Gelukkig is hier niet over te klagen want met de opgedane flamenco lessen weet ze de getemperde passie van deze multiculturele mix goed over te brengen.

Ze wordt omringd door vier muzikale heren: Ozgur Topal (flamenco gitaar), Nicky van den Bogaard (klassieke gitaar), Mathias Breton (bas) en Tom van Veldhoven (drums en percussie), elk van hen brengt duidelijk zijn eigen geluid mee. Gastmuzikanten worden ook nog ingezet al weten de vijf bandleden zich instrumentaal en vocaal alleen goed genoeg staande te houden. Deze aanvullingen zijn dan ook minimaal en voornamelijk om de sound net iets voller te maken. Zo wordt er wat extra percussie en achtergrondzang ingezet evenals een cello, trompet en de flugelhorn.

Er wordt van start gegaan met het bijna folk-achtige ‘Mil Suenos’ maar al gauw wordt dit omgeturnd naar een swingende latin sound, mede door het warme element van de flamenco gitaar. Titeldrager ‘Ven Conmigo’ doet zijn naam eer aan al bij de eerste noten worden we welwillend aan de hand meegenomen naar warmere oorden door de mix van Braziliaanse swing getemperd met Spaanse passie en een vleugje jazz wat voor een uiterst hippe sound zorgt. In ‘Baila Maria Baila’ menen we de opzwepende invloeden van de Gypsy Kings voorbij te horen komen. Er wordt soms ook ingetogen gespeeld zoals bijvoorbeeld bij ‘Cancao De Viagem’, maar dan snel daarna worden we overweldigd door ‘Notas Di Mi Camino’ en verbazen we ons er over dat een overwegend Nederlandse band zo’n authentieke zuidelijke sound neer kan zetten.

Er is nog een kleine verrassing bij het beluisteren van afsluiter ‘Adios’ wanneer we na zes minuten denken dat we het einde hebben bereikt krijgen we na enige stilte nog een laatste serenade toegespeeld op de flamenco gitaar van Ozgur Topal. Een beter vaarwel hadden we ons niet kunnen wensen. Gracias!

aantal tracks: 8
speelduur: 39:21 minuten
site: http://raffa.cc/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s