Lilian Hak – ‘Old Powder New Guns’

lilian hak1
stijl:
crossover/samplepop/elektro/jazz
wat: cd
label/eigen beheer: Sirenmusic/Rough Trade

Het is al weer een tijdje geleden dat wij een cd in handen kregen die ons zo deed verbazen. Op haar nieuwe album ‘Old Powder New Guns’ heeft Lilian Hak naast een verscheidenheid aan samples uit filmklassiekers – als: ‘The Postman Always Rings Twice’, en ‘Gone With The Wind’ die zij meenam tijdens haar dertig daagse creatieve verblijf in een appartement op de 22e verdieping in Bangkok – ook de dramatiek van orkestmuziek ingezet. Deze mix dompelt ons onder in de sfeer van zwart/wit films gevuld met duistere intriges, en een femme fatale. Als we onze ogen zelfs even sluiten, wanen we ons zo terug in de lang vervlogen wereld van Humphrey Bogart, Alfred Hitchcock en Charlie Chaplin. Ondanks dit doet de cd nergens oud of stoffig aan.

Na de grappige filmachtige introductie krijgen we ‘Back On The Right Track’ waar de zwoele jazz stem van Lilian Hak ons verleid. Het daaropvolgende ‘Rebels Outlaws Misfits’ en ‘My Only Friend’ zijn wat speelser opgezet door de toevoeging van de swingende saxofoon. Het tempo evenals de toon worden wat teruggedraaid in ‘Gone With The Wind’ waar we belaagd worden door een sample van een kille huilende wind. Om vervolgens bijna vanachter onze stereo weggeblazen te worden met ‘I Never Speak To Strangers’ waar ze groots uitpakt, maar gelukkig raakt Lilan’s zang niet ondergesneeuwd door het bombastische orkest. Op zeker dat dit nummer het paradepaardje van het album gaat worden. En zo is elke track eigenlijk raak en bijzonder lekker!

Wij zijn erg benieuwd hoe dit album vertaald zal worden naar de podia. De strijkers en blazers zullen naast de bas en drums de sample Queen in ieder geval op het podium vergezellen, á la Kyteman of een New Cool Collective. In die zin is het niet verbazend dat het live-project net als bij Kyteman’s Hiphop Orkest weer in handen is van ON (productiehuis Oost-Nederland). Lilian Hak, deze naam zullen we nu zeker niet gauw meer vergeten. Met ‘Old Powder New Guns’ heeft ze laten horen dat oud kruit zeker nog flink kan knallen. Een album stampvol gevuld met sfeer en een dame met een zeer imposante stem.

aantal tracks: 12
speelduur: 42:54 minuten
site: http://lilianhak.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s