Vitamin14 – ‘Homegrown Minerals’

vitamin14
stijl:
alternatief/rock/metal/funk
wat: ep
label/eigen beheer: eigen beheer

Als we de vier heren uit de omgeving Deventer/Arnhem mogen geloven zullen we na het beluisteren van deze cd niet meer depressief zijn, genoeg energie hebben om de sportschool achter ons te laten en ons nog beter kunnen concentreren ook. De bijgeleverde bio getuigt van het gevoel voor humor zoals ze hun cd aan de man brengen als zijnde een soort van vitaminedrankje. De drie getuigschriften van gebruikers zijn hilarisch, evenals de beschrijving van de vijf verschillende smaken, oftewel de tracks. Erg origineel en zinnenprikkelend genoeg om onze dorst naar informatie over de band te lessen.

Erg lang zijn Marco Moes (zang), Patrick Oude Nijhuis (gitaar), Alfred Baauw (drums), en Niels Achtereekte (bas) overigens nog niet bij elkaar maar dat is zeker niet terug te horen in het eindresultaat. Het viertal zet een verdomd sterke plaat neer die, misschien door de keuze van het genre, wat moeilijk een eigen sound kan ontwikkelen. De overeenkomsten met voorlopers, en hoogstwaarschijnlijk ook de muzikale invloeden, van Vitamin14 zijn meer dan duidelijk terug te horen. Bandnamen als Faith No More, Red Hot Chili Peppers, en Korn duiken dan ook als eerste op in onze gedachten als we luisteren naar de vijf nummers. Wat eigenlijk helemaal niet erg is, want zeg nou zelf dat is een indrukwekkend lijstje. De mix van zware, donkere rock en het opzwepende van funk met vleugjes metal en de nodige ongein (zoals hier de cartoon geluidjes in ‘My Skeleton’) heeft al een trouwe fanbase sinds de jaren ’90.

Het jammende, rauwe gitaarwerk en de stevige voortdreunende drums zetten de toon voor wat komen gaat in ‘Pedestal’. Het bijna opdreunende zingen van Marco en het opzwepende baswerk van Niels maken deze track compleet. Het tempo wordt opgeschroefd bij ‘My Skeleton’, het speelse van de cartoon geluidjes en de wat meer overwegende funk sound zorgen voor een groovy geluid. Het zijn strakke songs, maar worden tegengehouden door het feit dat ze erg vertrouwd klinken. De vellen van de drums worden aardig door de mangel gehaald in ‘Conclusion’, welke wederom uptempo is, zo luistert deze cd rap weg. ‘Back To The Zero’ is zeker de meest met funk gevulde track van de vijf. De aanvullende stemmen zijn daar zeker onderdeel van, evenals het bas werk van Niels dat bijna jazzy aandoet in zijn solo.

De eerste grote stap van Vitamin14 is gezet en is naar ons idee zeer geslaagd. Deze vitamine shot is alles behalve dorstlessend, want wij hunkeren alweer naar het volgende schijfje. Een ieder die dus van bands als Faith No More, Korn, Primus, Red Hot Chili Peppers, Rammstein en dergelijke houdt kan zijn of haar hart dan ook zeker ophalen bij deze ep.

aantal tracks: 5
speelduur: 20:32 minuten
site: http://www.myspace.com/vitamin14

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s