Kasba – ‘Sodfa’

kasba
stijl:
wereldmuziek/rock/jazz
wat: cd
label/eigen beheer: Kasba/LC Music

Wat spelen op een koninklijk verlovingfeest al niet teweeg kan brengen, dat is iets waar Kasba over mee kan spreken. Kasba is sinds het optreden in 2002 op het huwelijksfeest van prins Willem Alexander en prinses Máxima in een enorme stroomversnelling beland. Het optreden dat te zien was in 46 verschillende landen zorgde voor een bekendheid over de hele wereld en leverde enkele tv- en festival-optredens op waar zij hun debuutalbum ‘Sidi Yahya’ konden promoten. Daarnaast werden er in de volgende jaren projecten gedaan met artiesten variërend van Paul de Leeuw tot het Metropool Orkest en van Ali B tot Frank Boeijen.

De groep trad Bevrijdingsdag 2005 in aanwezigheid van prins Willem Alexander op met het nummer ‘In Vrijheid’, dat voor 5 jaar het themanummer was voor Bevrijdingsdag en dat Kasba opnam met Thé Lau, Bløf en Tasha’s World. In 2006 werd ook nog een eigen documentaire ‘Kasba in de polder’ over de band op de tv gebracht.

De samenwerking met producent Abdessamad Errahbi, die ook al meewerkte aan de akoestische plaat ‘Darna’, werd weer opgepakt om in dit jubileum jaar van de band het feestelijke album ‘Sodfa’ (Toeval) te kunnen presenteren. Dat de muziek van Kasba perfect in de multiculturele samenleving past blijkt nog maar eens nu drie tracks van dit nieuwe album, en nog twee van eerdere albums, gebruikt worden op de soundtrack van de speelfilm ‘Pizzamaffia’ van regisseur Tim Oliehoek.

‘Sodfa’ omvat opnieuw een geweldige mix van traditionele Marokkaanse instrumenten en westerse pop-, rock- en jazz-invloeden. De tien songs bestrijken het gehele muzikale spectrum van traditioneel ingetogen tot vrolijke dansbare nummers. Gevuld met een verscheidenheid aan muzikale invloeden zowel uit het Oosten als het Westen.

Zo wordt er met ‘Baraka’ gelijk swingend van start gegaan, een jazzy beat met de bijbehorende blazerssectie, algauw bijgestaan door de Noord-Afrikaanse zangpartij van Sami El Ghousli. Op ‘C’est Pas Ca’ is een modernere Marokkaanse sound te horen waarbij de zang bijna een even groot aandeel neemt in de ritmesectie als de drums zelf. ‘N’sani’ bouwt wonderschoon op: beboppend groovy en eindigend in jazzylounge sound.

‘Moulana’ is echter een stuk tradiononeler met zijn piano en fluit om daarna uit te bouwen naar bijna een rocksound met de drums en het snerende snarenwerk van Dieter van der Westen (bas) en Roel Denteneer (gitaar). Ondergedompeld in zon en vrolijkheid is ‘Temps Perdu’ dat vleugje Frans in combinatie met de traditionele instrumenten klinkt in onze oren als een warme liefdes-chanson.

Een stuk vlotter en hipper wordt het met ‘Zorona’. De saxofoon en trompet blazen de luisteraar de kant van de jazz op terwijl de drums ons terugtrekken richting wereldmuziek, maar het gitaarwerk geeft het juist weer een vleugje rock. Wat zoeter en lichter wordt het met ‘May Doum’ met zijn jeugdige melodietje, bijna alsof we luisteren naar een Oosterse Disney vertelling. Al met al genoeg te ontdekken dus voor iedereen, zowel met blauw als met rood bloed, een waar jubileum-album dat een feest voor het oor is.

aantal tracks: 10
speelduur: 35:04 minuten
site: http://www.kasba.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s